Шотландският шампион Селтик с Александър Тонев сред титулярите си постигна много важна победа в група D на Лига Европа. „Детелините“ до голяма степен оправдаха късметлийския оттенък в прозвището си с 1:0 над направили изключително силен мач отбор на Динамо Загреб. Футболистите на Зоран Мамич създадоха достатъчно положения, за да спечелят мача – и то с разлика – ала срещу себе си имаха един страхотен Крейг Гордън.

Сашо Тонев остана на терена до 87-ата минута на срещата, като показа стабилна игра в офанзивен план, без обаче да полага същите усилия, когато отборът му губеше притежанието на топката.

Селтик всъщност се възползва от силното си начало и успя да открие само след 6 минути игра. Антъни Стоукс пусна чудесен пас в уличка между слисаните централни бранители на хърватите, а Крис Комънс пробяга покрай тях и с левия крак прати кълбото в далечния долен ъгъл за 1:0.

Динамо можеше скоро да се върне в срещата, ала в 19-ата минута Уилсън Едуардо пропусна с глава да стреля по-точно към вратата на Гордън.

Вратарят на домакините изтръпна в 28-ата минута, когато отново Едуардо се прояви. Португалецът нанесе зверски шут по топката от границата на наказателното поле, а кълбото отскочи от напречната греда.

Селтик показа нещо по-опасно в 32-ата минута, когато Комънс нахлу отляво и пусна подканящ пас пред вратарското поле, но никой от съотборниците му не стигна до кълбото.

В 35-ата Александър Тонев се отчете с плътен шут отдалеч, който обаче не затрудни вратаря Едуардо Карвальо.

Рехавата игра в отбрана на шотландците продължи и след почивката. В 55-ата минута Судани получи отляво при бърза контраатака, а трима играчи на домакините се втурнаха към него. Футболистът на Динамо това и чакаше и с успореден пас намери Уилсън Едуардо сам срещу вратаря. Португалецът реши да заложи на силата и така изстрелът му отиде право в тялото на Гордън.

В 68-ата минута вратарят отрази и шут от около 20 метра на Марсело Брозович.

Десетина минути преди края Судани можеше да се разпише след центриране от ъглов удар, дошло вдясно от вратата на Гордън. Крилото обаче не намери чисто топката и с глава я прати покрай десния стълб.

В крайна сметка Селтик успя да се запази от по-сериозни сътресения в заключителните минути и прибави три точки към актива си. С 4 точки те заемат второто място в групата, като отстъпват на лидера Ред Бул Залцбург единствено по голова разлика.

Австрийците запазиха лидерската си позиция след обрат над Астра Гюргево с 2:1. Румънците откриха резултата чрез японеца Такиюки Сето в 15-ата минута, ала Кевин Кампл в 36-ата и Жонатан Сориано в 42-ата донесоха успеха за гостите.