Историята на Валери Божинов предизвика сериозен интерес и любопитна статия във вестник „Ил Месаджеро“. Римското издание нарича българина „Циганина на Калчото“. Повод за това е фактът, че Божинов смени много отбори в Италия. 

В материала, който е поместен на цяла страница се разказва цялата кариера на българина в Калчото.

Всичко стартира, когато Божинов е на 15 години и тренира в Малта, където е неговото семейство. Панталео Корвино забелязва таланта и го привлича в Лече. След това пътят на Валери е доста дълъг и разнообразен. Той носи екипите на много италиански клубове – Фиорентина, Парма, отново Лече, Верона, Виченца, а сега помага с опита си на Тернана.

Божинов разказва за първите си стъпки. „Делио Роси е идол за мен. Благодарение на него успях да вкарам много млад първия си гол в Серия А. Зденек Земан ми е много специален, често се чуваме. Никога не си е позволявал да ме похвали. Един път говореше пред отбора. Обърна се към мен с думите: „Момченце, какво се смееш, когато аз говоря няма да се хилиш! В следващия един месец ще имаш толкова работа, че няма да ти видя усмивката“.

„В този период вкарвах важни голове срещу Милан и Интер, а след това преминах във Фиорентина. По-късно заиграх като преотстъпен в Ювентус, който бе пратен в Серия Б. При Дидие Дешан работих с големи шампиони. После обаче не можах да остана и преминах в Манчестър Сити. Там не бях щастлив, защото имах тежки контузии. Тогава се появи Пиетро Леонарди, който ме поиска в Парма. Качи ме на самолета и ме прибра вкъщи. Леонарди е друга много важна фигура за мен“.

„В кариерата си се срещнах със страхотни футболисти. Моят най-голям фаворит като футболист е Трезеге. Най-трудният вратар е Буфон, а най-коравият защитник Киелини“, споделя опитният българин.