Бившият защитник на Локомотив Сф Илиян Гаров от това лято е футболист на исландския Викингур, където е съотборник с друг българин – Венци Иванов. Потърсихме Гаров, за да ни разкаже повече за тази далечна и интересна страна – както за футбола там, така и за порядките и начина на живот. Разказът на Гаров пред Gong.bg за Исландия е доста увлекателен.

- Разкажи ни малко за новия ти клуб, има ли и други чужденци?

- Миналата година отборът на Викингур влиза във Висшата Лига на Исландия. В началото на първенството тази година обаче, почти всички футболни специалисти са предричали, че отборът ще изпадне отново в по-долна група, но в момента сме на четвърто място, което позволява участие в Лига Европа догодина, което е и целта на отбора тази година. До края на първенството остават шест мача. Играчите в отбора са предимно исландци, но има и двама шотландци, двама англичани и двама българи (аз и Венци Иванов).

- Какъв е футболът в Исландия, в чия полза е сравнението с българското първенство?

- Имах възможността да наблюдавам всички отбори в Исландия до момента, като първите в класацията играят доста приличен футбол. Играят бързо и се стремят към стила на английските отбори, но тактически не са на нивото на българските и затова мисля, че предимството е на българските отбори.

- Знаеш за любопитните начини на празнуване при гол от исландския тим Стярнан. Във вашия клуб мислили ли сте за разиграване на подобни сценки?

- Имах удоволствието да гледам няколко мача на Стярнан, включително и с Интер Милано за групите на Лига Европа. Интересното е, че не само играчите изразяват радостта си по странен начин, а и феновете. При всяко статично положение се изправят на крака и започват да аплодират под звуците на ударните инструменти на няколко от привържениците. В нашия клуб не изразяваме радостта си по този начин.

Исландия

източник: Личен архив

- Исландия е далечна страна за България. Тук си я представяме като вулкани, гейзери и студ. Вярна ли е тази представа?

- До известна степен е вярна, въпреки че двата месеца, които съм тук - юли и август - е тяхното лято и температурите са между 13-18 градуса. Когато няма вятър, времето е приятно, а през останалото време е доста студено. Дори през месец май има сняг. Относно вулканите - Бардарбунга се очаква да изригне както трябва всеки момент.

- Какъв е животът ти в Исландия. Освен тренировки и мачове има ли възможност и за развлечения?

- Вече разгледах повечето природни забележителности, но Рейкявик предлага и богат избор от културни развлечения - музеи на изкуството, театри, опера и т.н. Когато времето не е студено, градът е приятно място за разходка, тук въздухът е кристално чист. Нощният живот на Рейкявик е предимно през уикенда, когато кръчмите и клубовете са пълни, но в тях атмосферата е доста по-различна от това, което сме свикнали да гледаме в България. Исландия е скъпа страна! Равнището на живот тук е високо, такива са и заплатите, съответно и цените, но тук държавата прави така, че всички да живеят добре, дори и тези, които не работят.

- Има ли разлика в тренировките там? С нещо различава ли се коренно от тук процесът на работа във футбола?

- Не. Тренировките изцяло приличат на тези в България, дори физическото натоварване е еднакво, но тук базите на всеки един клуб са на много високо ниво. Има поне три затревени игрища, които са в перфектно състояние, и по един изкуствен терен. През зимата терените са с парно, заради студа. Тук топлата вода не е проблем, поради многото горещи минерални извори. Парното и топлата вода са почти безплатни.

Исландия

източник: Личен архив

- Какво най-много ти липсва от България там?

- Моята любима!

- Поддържаш ли контакти с бившите ти съотборници в Локо Сф, следиш ли първенството ни?

- Да, следя първенството. Всяка седмица гледам български мачове и поддържам контакти с много от бившите ми съотборници в Локомотив Сф.

- Чувал съм за ресторанти в Исландия, в които се сервира месо от кит. То било дълбоко замразено от 70-те години на миналия век, понеже сега ловът на китове е забранен. Опитвал ли си месо от кит?

- Не, не съм опитвал месо от кит и не възнамерявам да опитвам от исландските специалитети, едни от които са месо от кит и месо от акула. За месото от акула знам, че се заравя и престоява в продължение месеци в земята, за да се изцеди от повечето амоняк и отпадъци от акулата. Естествено, разлагането си върви паралелно. Отравя се от земята след това и се закача да се изсуши пак за няколко месеца, изрязва се горният пласт изгнило месо и всичко останало се яде. Запознати споделят, че вкусът бил толкова неприятен, че оставал за цял живот.

- Разкажи ни за някои други странности и особености на исландците. Какви хора са те?

- Исландците са изключително позитивен, спокоен и учтив народ. Тук всички хора са образовани, а след приключване на образованието, държавата веднага им предоставя работни места. Трудът им е добре заплатен. Тук, в сравнение с България, го няма това разделение на бедни и богати. Младото поколение е завладяно от R&B стила и всички са запалени на тема фитнес. Женският футбол е също много развит, във всеки клуб има и женска формация. Престъпността е почти нулева.

Исландия

източник: Личен архив