Милан продължи възхода си в Серия А, като успя да вземе победа на един от най-негостоприемните стадиони в Италия. „Росонерите“ се наложиха с 3:1 при гостуването си срещу Киево в 8-ия кръг на калчото, а победата ги изпрати на третото място във временното класиране.

Футболистите на Винченцо Монтела се изравниха по точки с втория Рома, като единствената причина да не го изместят е по-лошата голова разлика. Иначе във Верона Юрай Куцка и М'Байе Нианг вкараха невероятни попадения, а третото беше твърде нещастен автогол на Дарио Дайнели. За Киево с прекрасен гол от фаул се отчете бившият футболист на Милан Валтер Бирса.

Първото полувреме на „Марк'Антонио Бентегоди“ не изобилстваше от вълнуващи моменти. Всъщност чистите положения се брояха на пръсти, докато двата тима търсеха начин по-скоро да излъжат съперника, вместо да го надиграят.

Така точно когато мачът се приближаваше към почивката, Юрай Куцка промени статуквото с миг на брилянтност. В 44-ата минута словакът се пребори за една спорна топка до централния кръг в половината на съперника, след което я овладя и се обърна към вратата. Той тръгна рязко напред, преди от около 25-26 метра по диагонала да нанесе убийствен шут с левачката. Кълбото буквално се изстреля към горния десен зад Стефано Сорентино, който беше обречен въпреки плонжа си – 1:0 за „росонерите“.

Чудесното развитие на мача за гостите продължи секунди след подновяването на играта. В 46-ата минута капитанът Джакомо Бонавентура спечели единоборство в центъра на терена, а действията му се превърнаха в извеждащ пас за М'Байе Нианг. Французинът тръгна на рейд през центъра и точно пред дъгата смени рязко посоката, за да нагласи топката на левия си крак. Нападателят стреля изключително силно по диагонала, а кълбото можеше да скъса мрежата, когато влиташе в долния ляв ъгъл – 2:0.

Развоят на срещата постави Киево в тотален шок, като единствено Сорентино спаси „летящите магаренца“ от същински погром. В 54-ата минута с невероятен рефлекс ветеранът спря изстрела с глава на Джанлука Лападула. Нападателят веднага получи шанс за добавка във вратарското поле, но изстрелът му премина над гредата.

В 59-ата Сусо реши да изненада Сорентино с далечен изстрел, който обаче рикошира неприятно в бранител и само късметът попречи на топката да намери очертанията.

В 63-ата Лападула и Бонавентура направиха страхотна комбинация отляво, която позволи на тарана да нахлуе в наказателното поле. Той позагуби равновесие заради битката със защитниците и си затвори ъгъла, което помогна на Сорентино да отбие покрай близката греда.

Две минути по-късно Нианг изпълни по брилянтен начин пряк свободен удар от около 27 метра. Французинът стреля много добре над стената към долния десен ъгъл, ала Сорентино се намеси и парира.

Така Киево получи възможност да възроди надеждите си в 76-ата минута. Тогава Валтер Бирса сътвори истински шедьовър от пряк свободен удар, като наниза кълбото право под лявата скоба зад Джиджо Донарума.

Домакините така и обаче не успяха да се вдигнат на заключителен щурм, а дълбоко в продължението платиха скъпа цена. Влезлият в 88-ата Карлос Бака получи топката пред дъгата и след леко суетене изпрати изключително неточен шут с външен фалц. Топката щеше да излезе далеч в аут, ако не бе срещнала гърдите на Дарио Дайнели. Новата й траектория се оказа невъзможна за Сорентино и Милан окончателно подпечата трите точки – 3:1.

По този начин тимът на Монтела вече има 16 точки във временното класиране, а заедно с Рома изостава на 5 от временния лидер Ювентус. Кието от своя страна допусна третото си поражение от началото и се смъкна до 6-ата позиция с 13 пункта.