Страшна битка, дузпи, мелета, два червени картона, и победа за Ювентус над Рома с 3:2, ознаменува дербито на върха в италианската Серия А.

Арбитърът Джанлука Роки бе основно действащо лице в двубоя, но Юве в действителност бе по-активният тим, и имаше в пъти повече ситуации пред вратата на Рома. „Вълците“ владееха повече топката, но им липсваше концентрация в завършващото подаване в наказателното поле.

До този шести кръг и двата тима бяха с по пет победи, но сега Ювентус е едноличен лидер с 18 точки, пред Рома с 15.

Мачът се движеше в страхотно темпо още от първата минута, като действието преминаваше от едното в другото поле за секунди, и двуостра игра радваше пълните трибуни в Торино.

В 10-та минута Клаудио Маркизио падна в пеналта, и искаше дузпа, за нарушение срещу себе си, но Джанлука Роки запази мълчание.

Отново Маркизио бе на стрелкова позиция в 22-та минута, когато бе изведен с фантастичен пас от дълбочина, но стреля от движение и топката прелетя покрай вратата.

Ювентус все пак откри резултата, след като в 25-та минута арбитърът даде дузпа за „бианконерите“, която обаче бе повече от спорна. След пряк свободен удар, изпълнен от Андреа Пирло, топката се отби в Майкон, който обаче скочи в наказателното поле, а се приземи извън нея. Освен това, изобщо не се видя съприкосновение на топката с ръката на Майкон, и тя по-скоро се отби в горната й част, към рамото.

След малко меле, Джанлука Роки бе категоричен в решението си, и посочи бялата точка, от където Карлос Тевес бе точен.

Старши треньорът на Рома Руди Гарсия пък бе изгонен, след като направи ироничен жест към съдията, все едно свири на цигулка.

Нещата станаха съвсем фрапантни от страната на рефера, който възстанови „справедливостта“ на терена, с дузпа за Рома. Лихщайнер скочи върху Тоти в пеналта, и в далеч по-безспорна ситуация, Роки отново даде наказателен удар.

Франческо Тоти изравни резултата до 1:1 след две дузпи.

До края на първото полувреме и пред двата отбора имаше по една страхотна възможност да се разпишат отново, този път от игра.

Хуан Итурбе се реваншира за първия си пропуск, като в 44-та минута изведе Рома напред, след пълен обрат. Жервиньо изведе Итурбе между двама в пеналта, и той с техничен удар матира Джанлуиджи Буфон.

Самият Жервиньо можеше да направи аванса на Рома още по-голям, но ударът му от границата на наказателното поле прелетя над гредата.

Неприятностите за Юве се увеличиха в края на полувремето, когато Мартин Касерес напусна принудително игра заради травма.

Точно преди почивката обаче, вече във втората минута от добавеното време, арбитърът Роки отново посочи бялата точка. Миралем Пянич препъна Пол Погба на границата на наказателното поле, но останаха съмнения отново – първо за това дали изобщо имаше контакт, и дали въобще беше в наказателното поле. Въпреки това, Тевес нямаше проблем с другото – да вкара дузпата – което бе и негов шести гол в пет мача за Юве, и направи 2:2 на почивката.

Второто полувреме си беше направо спокойно и постно, в сравнение с първото. Нервите малко се поуталожиха, и двата отбора почти нямаха някакви 100-процентови ситуации.

Миралем Пянич пропусна добър шанс в 59-та минута, когато не успя да намери празния ъгъл на вратата, след като Буфон се хвърли в другия, и топката излезе в аут.

Алваро Мората влезе на терена за последния половин час от мача, за да се търси някаква промяна в атаката на Ювентус. Чак в последните 10 минути се появи и Артуро Видал за домакините.

Мората имаше едно от последните положения в срещата, като нацели сглобката на вратата, пазена от Лукаш Скорупски, след като засече с глава центриране на Лихщайнер отдясно, в 82-та минута.

Юве тръгна на финален щурм в заключителните минути, и Леонардо Бонучи в крайна сметка материализира усилията на „бианконерите“. С удар от движение, от дъгата пред наказателното поле, защитникът остави Скорупски без отговор, като вратарят не видя изобщо топката от купа играчи пред себе си.

И изведнъж, отново всичко се върна към началото, и едно грубо влизане на Мората в краката на Манолас възпламени пак страстите.

Ювентус - Рома 3:2

източник: БГНЕС

В 88-та минута, Манолас тръгна на бой срещу испанеца, след нарушението, и двамата се спречкаха, и събраха около себе си всички останали на терена, и двата треньорски щаба. В мелето, все пак Роки изгони само двете главни действащи лица.

Така приключи и всичко, като Юве се опита да държи топката в заключителните моменти, за да избегне опасности за Буфон, и в крайна сметка стигна до трите точки след 3:2.