Отборът на Фиорентина постигна едва втората си победа от началото на сезона в Серия А, като удари Рома с 1:0 в дербито от 4-ия кръг на калчото. Единственото попадение падна 8 минути преди края на редовното време, като съдиите трябваше да свършат много по-добра работа при съблюдаването правилото за засада.

Загубата означаваше и края на забележителната серия на римляните, която стартира през миналия сезон. „Джалоросите“ не бяха губили нито веднъж в последните си 21 шампионатни мача, но сега трябваше да си тръгнат с наведени глави от „Артемио Франки“.

Определено Рома беше тимът, който атакуваше много по-опасно и още в 16-ата минута като по чудо резултатът не беше открит. Алесандро Флоренци напредна отдясно и центрира за Един Джеко, който от няколко метра стори по-трудното и прати топката покрай гредата, вместо да опъне мрежата.

Фиорентина имаше своите шансове при една контраатака в средата на полувремето, при която обаче Йосип Иличич не избра правилната опция и вместо подаване вляво, шутира в тялото на защитник.

Гостите от Рим имаха претенции за дузпа при сблъсък между Джеко и Ненад Томович в наказателното поле, ала реферът Никола Рицоли реши да не надува свирката и остави играта да продължи.

Минутка преди края на първото полувреме Борха Валеро получи чудесна възможност да обстрелва вратата на Войчех Шчесни, а шутът на испанеца прелетя много, много близо до десния стълб.

Фиорентина имаше ранен шанс за гол след паузата. В 48-ата минута Хървойе Милич овладя чудесно подаване в наказателното поле и отправи топовен шут, при който Шчесни намери начин да избие топката над гредата. Рома отвърна с бърза атака, при която капитанът на Фиорентина Гонсало Родригес трябваше да чисти акробатично.

В 63-ата минута Диего Пероти получи пространство и стреля изключително опасно от границата на наказателното поле, което предизвика чудесна изява от Чиприан Татарушану.

Последва един дълъг отрязък от мача, в който нищо не се случваше, за да дойдат заключителните десетина минути. Първо в 81-ата минута Раджа Наинголан разтресе мощно рамката на вратата зад Татарушану, изпращайки убийствен шут в левия стълб. Фиорентина организира контраатака, при която защитата на Рома наглед овладя ситуацията. Ненад Томович намери Милан Бадел на около 27-28 метра фронтално срещу вратата, а халфът отправи хирургически шут отдалеч в долния десен ъгъл зад Шчесни – 1:0. Докато топката летеше към вратата обаче, тя бе пропусната от Никола Калинич, а в момента на изстрела нападателят се намираше на минимум метър и половина в засада. Този детайл убегна от вниманието на съдиите и попадението беше признато.

Рома хвърли всичко, за да се добере поне до точка. В 4-ата минута от продължението Джеко изпрати хубаво центриране за Стефан Ел Шаарави, който отблизо стреля в краката на Татарушану и румънецът отрази. Минутка по-късно с последната си опасна атака резервата Франческо Тоти обстрелва силно от 21 метра, а кълбото премина на десетина сантиметра покрай десния стълб.

Така първата загуба на Рома остави състава на третото място във временното класиране със 7 пункта, на 3 зад лидера Наполи. Фиорентина е 8-и с 6 точки в актива си и мач по-малко.