Новото попълнение на Парма Димитър Трайков е амбициран да се развие при „дуковете“. В интервю за Gong.bg той сподели, че Христо Стоичков е един от най-големите играчи подвизавали се в Парма. Юношата на Берое също така разкри, че в Парма не са забравили Валери Божинов.

Как се осъществи трансферът в Парма?

Доколкото знам, Парма са следели моите изяви посредством видеоклипове от участия на мачове, които моят агент им е пращал. Те са изявили интерес към мен и ме поканиха и след двуседмичен пробен период ми предложиха договор.

Как се чувстваш като част от такъв легендарен отбор? Какво е за теб да играеш в Парма, въпреки че отборът е в Серия D?

Макар и в Серия "D", клубът остава един от големите. Чувството е невероятно. Честта е огромна. За мен това е изключителна възможност да се развия като футболист и да се докосна до Италианския футбол от първо лице. Да играеш на „Енио Тардини“ е страхотно - феновете правят атмосферата още по-впечатляваща.

Спомнят ли си в Парма още за Христо Стоичков и Валери Божинов?

Разбира се. Христо Стоичков е един от най-големите футболисти, които са играли в този отбор, макар и само за един сезон. Спомените са по-пресни за Валери Божинов, когото много хора от персонала познават. Разказват истории и правят асоциации с мен, но аз все още съм далеч от това да бъда сравняван, с когото и да е от двамата.

Как се адаптираш към обстановката в новия си отбор?

Справям се, макар да не е лесно, когато не знаеш официалния за страната език. Някои от играчите знаят английски и ми помагат с превода на някои задачи, които не са ми ясни, но в тренировките упражненията ми стават ясни бързо. Обстановката в отбора е отлична - има много млади момчета и колектива в съблекалнята е сплотен, а Алесандро Лукарели е добър лидер и със своя опит помага много на всички, включително и на мен, което прави адаптацията ми по-лесна.

Димитър Трайков

Как виждаш тренировките под ръководството на Луиджи Аполони? Какви са неговите изисквания към теб лично? Как провежда тренировките с играчите? Има ли отношение към отделните футболисти?

Г-н Аполони има изявен стил, което много ми харесва - вдъхва респект във всеки един от нас. Дисциплината и организацията са на много високо ниво. Задачите му са ясни и обосновани и това ни вдъхва увереност, когато сме на терена. Той и неговите помощници правят тренировъчния процес вълнуващ, карайки всички да дават най-доброто от себе си на тренировки и мачове. Отношението е еднакво към всички, не съм забелязал някой да бъде третиран по-специално от друг.

На какво ниво в момента е като развитие Парма, след като обяви банкрут и изпадна в Серия D?

Може би с една дума най-точно бих използвал - възраждане, макар Парма никога да не е изчезвал. Любовта и подкрепата на феновете, амбициите на новото ръководство и тяхната привързаност към клуба, ме карат да вярвам, че в най-скоро време Парма ще се завърне в елита на Италия. Дали Парма е отбор от ранга на Серия "D"? Със сигурност не, но щом така са се стекли нещата, от нас играчите се очаква бързо да върнем клуба там където принадлежи.

Отборът бе припознат от привържениците. Каква е подкрепата към футболистите? Каква атмосфера създават феновете?

Подкрепата е огромна! На представянето на играчите за новия сезон се събраха хиляди на площада в Парма да ни посрещнат и поздравят. Дори на приятелските срещи се събираха хиляди фенове, които неуморно ни подкрепяха от трибуните. В първият кръг от първенството гостувахме далеч, но многобройна агитка ни последва и подкрепи и създаде страхотна атмосфера на чуждия терен.

Димитър Трайков

Каква е конкуренцията в състава? Смяташ ли, че ще получаваш възможност често да играеш? Добра основа ли е Парма за твоето развитие?

Конкуренцията е голяма. Тук съм за да се развивам и да играя. Тренирам с първия отбор и моята цел е да се наложа там, но това ще стане с много упоритост, труд и себераздаване. Вярвам, че ще получавам толкова възможност да играя, колкото си заслужа. С всеки изминал ден се чувствам все по-добре и по-уверен, че мога да допринеса за развитието на отбора. Парма е много добра възможност за мен да се развия като футболист. Нивото на професионализъм, страната в която ще играя, конкуренцията - всичко предпоставя за това да се развивам добре - от мен зависи най-много доколко ще се възползвам от това.

Няколко български футболисти вече преминаха като част от развитието си в отбори от по-ниски дивизии в Италия, но не успяха да се реализират. Направил ли си необходимите поуки за това как трябва да подходиш към развитието си в Парма?

За мой късмет има хора, които много ми помагат. От една страна са моят агент, Фабрицио Де Микели и неговият екип които правят всичко възможно да се чувствам добре в Парма и да не мисля за нищо друго, освен за футбол. От друга са треньорите ми от България, Иван Гаджев и Радостин Александров, с които постоянно поддържам връзка и при нужда от съвет се обръщам към тях. Радостин следи всеки един мач на Парма от както преминах там, гледайки контролите и официалните мачове, а след това коментираме разликите с българския футбол и ми дава съвети за това какво може да спомогне за по-бързото ми адаптиране към стила на игра на Парма, анализираме заедно футболните ситуации, а също така знам, че няма да ми позволи да се отпусна и ще ме държи винаги уверен и целенасочен, за да продължа оптимално своето развитие.

Димитър Трайков

Какви са твоите амбиции в най-скоро време?

Най-важното в момента е да се адаптирам по най-бързия начин в Парма и да успея да се докажа пред треньорите, за да получавам шанс да играя в мачовете. Дай Боже, един ден да имам възможността и да защитавам цветовете на националния ни отбор по футбол, но преди всичко трябва да си го заслужа.

Президент на Парма сега е друга легенда на италианския футбол Невио Скала. Имал ли си възможност да се видиш с него? Какви са впечатленията ти от него?

По време на предсезонната подготовка имахме възможността да се срещнем неколкократно с хората от ръководството. Спортните директори са непрестанно около нас и се грижат за това всичко да бъде наред. Г-н Скала е около нас - присъствието му се усеща, както и неговата любов към клуба. Той ни подкрепя и на мачовете, така че винаги е близо до нас.

Можеш ли да сравниш базата на Парма с тези, които са на българските отбори?

Базата е много добра. Не бих направил съпоставка, но това което ни се предлага, според мен, е всичко необходимо за един футболист, за да дава всичко от себе си и да провежда тренировъчен процес на високо ниво. Разполагаме с достатъчно терени на базата, по време на предсезонната подготовка всички живеехме в нея, хранихме се тук, възстановявахме тук - няма какво повече да се иска.

Димитър Трайков

Димитър Трайков

Какво ти направи най-голямо впечатление като отиде в Парма в сравнение с българските отбори и българския футбол? Коя е най-голямата разлика според теб?

Най-голямата разлика за мен е професионализма. Професионалната среда и отношение което имат всички тук. Всичко е изпипано до най-дребния детайл - тренировките, екипировката, терените, режимите и т.н. Всичко е на много високо ниво. Друго силно впечатление прави стила на игра в Италия. Тук играта е много по-различна от тактически аспект. Има много указания и задачи, по-трудно е да се пробива и да се стига до голово положение, понеже всички отбори са тактически дисциплинирани и добре подготвени. Това означава, че трябва да бъдем по-търпеливи и по-ефективни, когато ни се отвори възможност за отбелязване на гол. Като цяло разликите са повече от приликите, но като основна разлика на терена това ми направи най-голямо впечатление.

Димитър Трайков