Борусия Дортмунд затвърди реномето си като най-слабия гост в настоящото издание на Бундеслигата, като записа загуба с 1:2 при визитата си на Вердер Бремен от 17-ия кръг.

Момчетата на Юрген Клоп отново разочароваха с изявите си на домашната сцена и паднаха от тим, който не беше печелил от края на миналия месец. По този начин „жълто-черните“ записаха своята 10-а загуба в първата половина на кампанията и се оттеглят на зимна пауза с много теми за размисъл пред себе си.

ВИДЕО от срещата вижте ТУК!

Срещата едва ли можеше да има по-лошо начало за Борусия. Още в третата минута няколко грешки на вестфаленци позволиха на Вердер да поведе. Сантиаго Гарсия отмъкна топката в центъра на терена, а след това пусна страхотен пас вляво към Дейви Зелке. Четирима играчи на Борусия само изгледаха как 19-годишният младок получи, влезе в наказателното поле и с фалцов удар в далечния ъгъл препарира Мичел Лангерак.

Последваха тежки минути за Борусия, който изпадна в нокдаун и позволи на бременци да стигнат до няколко опасни разбърквания след статични положения.

Постепенно отборът на Юрген Клоп се поокопити, ала приключи първата част без да създаде нито един реален шанс за гол пред вратата на Рафаел Волф. Наставникът опита да промени нещата с пускането на Шинджи Кагава още преди старта на втората част. Макар японецът да раздвижи играта вместо доста по-дефанзивно настроения Себастиан Кел, голът отново падна във вратата на Борусия.

В 62-ата минута изигралият страхотен мач Дейви Зелке проби мощно отдясно по атаката и пусна пас по трева, с който елиминира двама защитници, а Фин Бартелс изпревари Матс Хумелс, за да стреля до дясната греда за 2:0.

Седем минути по-късно Зелке отново показа класата си, като влезе по диагонал в наказателното поле и шутира към далечния ъгъл, ала намери страничната греда. Борусия организира контраатака, която доведе до корнер, след който резултатът беше намален. Илкай Гюндоган центрира пред вратарското поле, където Гебре-Селасие изпусна Хумелс и защитникът с глава стреля ниско покрай плонжа на вратаря.

Дортмунд можеше да възкреси надеждите си в 78-ата минута, когато Кагава се озова на обещаваща позиция, но стреля безхаберно над гредата.

Вердер пък можеше да обезсмисли продължението в 89-ата. Тогава Бартелс получи чудесен пас отдясно и излезе очи в очи с Лангерак, ала техничният му шут срещна десния стълб.

Успехът позволи на „бременските музиканки“ да изпреварят Борусия в класирането и да заемат 16-ото място със 17 точки. Дортмунд има с две по-малко.