Легендата на Барселона Шави Ернандес разкри, че е съществувала голяма вероятност да не бъде част от най-бляскавия период в историята на клуба, ако не е била намесата на Хосеп Гуардиола. Именно наставникът е убедил племейкъра да остане на „Камп Ноу“ при началото на престоя при „блаугранас“, който донесе 16 трофея за 4 сезона.

„След Евро 2008 имах чувството, че Барселона е готов да ме продаде“, разказа Шави.

„Реал Мадрид печелеха трофеи, а ние – не и отидох в националния отбор с мисълта, че може би клубът ще се раздели с мен, ако пристигне добра оферта. Говорих с агента си, Иван Коретя, и той ми каза, че имало предложение от Байерн. Карл-Хайнц Румениге ме искаше.“

„После обаче Пеп Гуардиола стана треньор на Барселона и аз направих страхотно Евро 2008. Пеп ми каза, че няма да ходя никога и обясни, че не би могъл да си представи отбора без мен. Аз бях много мотивиран от неговите думи“, допълни двукратният европейски шампион, който с Испания спечели и Мондиал 2010.

Шави също така не скри съжаленията си относно отношението на Реал Мадрид към Икер Касияс, който бе принуден да премине в Порто. Ернандес за пореден път подчерта ролята на вратаря за стабилизирането атмосферата в националния отбор, когато заради режима на Жозе Моуриньо на „Бернабеу“ имаше жестоко напрежение между играчите на Реал и Барса.

„Картинката не беше никак приятна. Икер заслужава само уважение, че сам разреши ситуацията. Аз бях спокоен, когато той получих гневно обаждане от него. Той позвъни на мен и на Карлес Пуйол. „Какво ви става, бе?“, попита ни. Казах му, че и двете страни трябва да погледнат критично към себе си предвид случилото си. После нещата се успокоиха и дискутирахме проблема заедно със селекционера Висенте дел Боске. Икер е страхотен човек. В мен остава голяма горчивина от начина, по който се хората в Реал и пресата се отнесе към него. Той винаги е давал максимума за Испания“, завърши Шави.