Щутгарт продължава да няма нито една точка от началото на сезона, след като допусна петата си поредна загуба. Тя дойде при домакинството на Шалке с 0:1 и така "швабите" делят последната позиция с Борусия Мьонхенгладбах, който също няма точка. 

Домакините се скъсаха да пропускат и бяха наказани при една контра от Лерой Сане след почивката. Те така и не успяха да върнат попадението, а облаците над тях продължават да се сгъстяват. 

Двата тима направиха много интересен мач от самото начало и имаха доста положения да отбележат гол. Домакините се хвърлиха здраво напред от първите минути и изпуснаха няколко страхотни шанса да открият. Още в 8-та минута Тимо Вернер можеше да открие за "щвабите", но ударът му от близка дистанция мина до страничната греда. 

Само девет минути след това той отново можеше да реализира. Тогава след самостоятелен пробив той стреля мощно и топката изглежда влизаше под гредата, но вратарят на Шалке се намеси великолепно и по невероятен начин изби. 

Още в следващата атака Тимо Баумгартъл се озова на страхотна стрелкова позиция и стреля с глава, но топката прелетя над вратата, а със сигурност ако беше в очертанията ѝ, щеше да затрудни сериозно стража на Шалке. 

Гостите отговориха едва в 20-та минута, когато Жоел Матип нахлу в наказателното поле и стреля силно, но вратарят на домакините Пжемислав Титон се намеси брилянтно и отрази тази опасност. 

Домакините продължиха да налитат като оси и да изпускат положение след положение. В 27-та и 29-та минути Даниел Гинчек пропусна две страхотни положения пред вратата на "кралскосините", а в 33-та минута Александру Максим стреля отдалеч от пряк свободен удар, но също не беше точен. 

Лерой Сане имаше една от редките възможности за Шалке в 41-та минута, но ударът му от границата на наказателното поле беше избит от Титон. Само две минути след това и Кристиан Гентнер можеше да се разпише, но стражът на гостите отрази и това. 

Така двата тима се оттеглиха на почивка при нулево равенство. А след нея аристократичността на домакините беше наказана при една контра на Шалке. В 53-та минута Лерой Сане беше изведен със страхотен пас през целия терен зад защитата на Щутгарт. Той напредна и с един финт направи смешен притичалия да го пресрещне защитник. След което ударът му беше неспасяем за Титон - 1:0. 

До края "швабите се съсипаха да пропускат. Даниел Гинчек, Мартин Харник, Тимо Вернер и отново Гинчек в края не можаха да преодолеят страхотния в този мач Ралф Фарман и така Шалке изстрада трите точки. 

Благодарение на тях "кралскосините" се изкачиха до четвъртата позиция с 10 точки, на пет от лидера Байерн. Щутгарт продължава да ниже загуба след загуба и вече е с пет поредни и без спечелена точка.