Борусия Дортмунд победи Шалке 04 с 3:2 в голямото дерби на Рур. Със спечелените 3 точки, Борусия отново стопи аванса на Байрен Мюнхен на 5 точки. Тимът на треньора Томас Тухел вече има 29 точки на второто място във временното класиране в Бундеслигата след този 12-и кръг, а Байерн е първи с 34.

Съставът на Шалке 04 остава с 20 точки на пета позиция.

Успехът за Борусия Дортмунд бе четвърти пореден в Бундеслигата, като отборът има в актива си 71 гола, отбелязани във всички турнири от началото на сезоа. Попаденията за домакините на „Сигнал Идуна Парк“ отбелязаха Шинджи Кагана в 30-ата, Матиас Гинтер в 43-ата и Пиер-Емерик Обамеянг в 47-ата минута.

За Шалке 04 пък двата гола реализира Клаас-Ян Хунтелаар – в 33-ата и 71-ата минута, а отборът записа трети мач без победа в Бундеслигата. 

Освен пет гола зрителите в Дортмунд видяха интересен сблъсък с преимущество на Борусия. Преди първото попадение на домакините, Лерой Сане от Шалке бе близо до гол в 20-ата минута, но стреля край лявата греда.

В 28-ата Пиер-Емерик Обамеянг получи добър пас и стреля опасно, но защитник блокира изстрела. Само две минути по-късно обаче Матиас Гинтер намери отлично Шинджи Кагава, който с глава порази вратата на гостите за 1:0.

Три минути обаче бяха необходими на Шалке 04, за да върне равенството- В 33-ата Сане подаде към Клаас-Ян Хунтелаар, който от близко разстояние направи резултата 1:1.

Борусия веднага отвърна с нова опасност, като Илкай Гюндоган отправи опасен удар от дистанция, но топката прелетя край дясната греда. В края на полувремето домакините все пак отново излязоха напред с гол на Матиас Гинтер. В 43-ата Гинтер надскочи защитата на Шалке 04 и реализира с глава за 2:1. 

Футболистите от Дортмунд натиснаха още по-сериозно съперника след почивката и третият гол не закъсня. В 47-ата първо Илкай Гюндоган пак бе на косъм от попадение, а в следващия момент Гонзало Кастро пусна към Пиер-Емерик Обамеянг, който реализира за 3:1. Обамеянг отпразнува попадението, показвайки фланелка с Батман, която носеше под официалния екип на Борусия. Габонският национал вече има 14 гола в 12 мача в шампионата на Германия.

Домакините продължиха да контролират двубоя, като Шалке 04 върна един гол в 71-ата, пак дело на Хунтелаар. Той овладя чудесно и преодоля вратаря на Дортмунд Роман Бюрки за 3:2.

И двата тима опитаха интересни акции в последните минути, но още попадения нямаше. В края нервите си казаха думата и се стигна до спречкване между футболистите на съперниците, но страстите бързо бяха потушени, а Борусия триумфира с 3:2.