РБ Лайпциг излиза тази вечер, за да свали Байерн Мюнхен от върха в Бундеслигата в нетипична за немския футбол битка.

Това не е първият път, в който Лайпциг дава началото на тиха революция, а всички знаем, че през 1989 година точно такава доведе до падането на Берлинската стена.

Сега, 27 години по-късно, следва ново неочаквано предизвикателство, което няма толкова голяма история, но въпреки това разтърсва Германия.

Тази вечер на "Алианц Арена", славният Байерн Мюнхен, съществуващ от повече от век, посреща младия РБ Лайпциг, появил се на бял свят само преди 7 години, за да премерят сили традицията и иноваторството.

Седем години и четири промоции по-късно, Лайпциг успя да се добере до среща за лидерската позиция в първенството, с която шокира футболния свят.

И двата отбора са с равни точки - 36 и малко е нужно на "биковете" да се оттеглят за заслужена почивка като водачи в таблицата

Шампионът на Англия Лестър отприщи вълна от изненади от стана на малките отбори и ги мотивира те да търсят своето място в историята.

Въпреки че Лайпциг не се радва на особено уважение сред футболните запалянковци, тази вечер може да бъде моментът, в който тимът да заяви, че заслужва такова.

"Най-мразеният клуб в Германия" вече придоби ролята на псевдоним на отбора, а редица клубове организираха протести от началото на сезона, срещу наливането на пари от страна на собствениците.

Въпреки ненавистта, която отборът получава обаче, на чисто новия стадион "Ред Бул Арена", 44 хиляди местни фенове могат да се радват на успехите на отбора си. Отбор, който до 2009 година играеше пред публика от няколкостотин души.