Отборът на Борусия Дортмунд донякъде утеши феновете си след драматичното отпадане от Лига Европа и надигра с 3:0 у дома гостуващия Хамбургер. Двубоят от 30-ия кръг на Бундеслигата ще се запомни с дебютния гол на 17-годишния Кристиан Пулишич, за когото това беше едва трети мач като титуляр в дебютния му сезон.

Двубоят, в който наставникът на „пчеличките“ Томас Тухел заложи на доста от играчите, които не бяха титуляри през седмицата срещу Ливърпул, обаче можеше да тръгне и в различна посока. Още в 14-ата минута гостите удариха греда чрез Николай Мюлер, а ситуацията определено подейства като сигнална лампа за домакините.

Те нанесоха жесток удар тъкмо към края на полувремето. Първо в 38-ата минута америкенецът Пулишич получи подаване от Матс Хумелс в наказателното поле и съумя да стреля остро между двама защитници отляво, а кълбото влетя с всичка сила ниско в близкия ъгъл – 1:0.

Минутка преди края на първата част Нури Шахин поде контраатака за Дортмунд и намери Адриан Рамос отляво. Колумбиецът влезе в пеналта, литна пазача си и с красив фалцов удар стреля до лявата греда за 2:0.

Всички надежди на Хамбургер за нещо като обрат бяха попарени в 52-ата минута с червения картон за вратаря Рене Адлер. Опитният страж излезе извън наказателното си поле, за да пресреща Шинджи Кагава, но само го препъна брутално и бе изгонен директно от съдията.

Борусия оформи крайния резултат в 86-ата след не много добра намеса на резервния страж Ярослав Дробни. Влезлият на смяна Пиер-Емерик Обамеянг си отвори пространство за стрелба пред наказателното поле и потърси долния ляв ъгъл. Изпълнението му изненадващо затрудни Дробни, който боксира неумело пред себе си, а Рамос това и чакаше – 3:0.

С успеха Дортмунд събра 71 точки в актива си, като все така изостава на 7 зад лидера Байерн Мюнхен. До края на първенството остават още 4 кръга, в които „жълто-черните“ да опитат да сторят невъзможното. Те са далеч пред третия Байер Леверкузен, който има 51 точки.

Хамбургер от своя страна допусна втора поредна загуба в първенството и се смъкна на 12-а позиция с 34 пункта, само на 3 над 16-ото място и Вердер Бремен, който засега ще играе плейоф за оцеляване.