Защитникът на Байерн Мюнхен и немския национален отбор Жером Боатенг сподели каква е най-голямата му мечта и цел във футбола – да се превърне в първия тъмнокож капитан в историята на Бундестима.

Световният шампион не е и толкова далеч от своята амбиция. След Световното първенство и оттеглянето на Лам, Клозе и Мертезакер, селекционерът Йоги Льов определи нова петчленна група около капитана Бастиан Швайнщайгер, която да представлява играчите в разговори с треньорския щаб и ръководството на Германския футболен съюз. Боатенг е в тази група, като именно тези четирима души освен Швайнщайгер са неговите евентуални заместници за капитанската ленга.

Асът на Байерн, който извън футбола е посланик срещу расизма, се надява по този начин да отправи специално послание” „За мен би било огромна чест да бъда първият тъмнокож футболист, който носи капитанската ленга на Германия.”

„Разбира се, това би бил и един ясен знак. Аз видях какво е да израстнеш в Германия с друг цвят на кожата и да събираш опит като юноша на футболното игрище. Тогава имах моите родителите, с които можех да го обсъдя. Това е тема, която за съжаление все още е актуална във футбола. Така че е още по-важно да се говори за нея.”