Президентът на Франция Франсоа Оланд предизвика сериозен негативизъм срещу себе си от футболното общество в страната с един цитат от автобиографията си. Книгата носи интересното заглавие "Един президент не би трябвало да казва такива неща".

Въпросната извадка от текста се появи из вестниците днес, като от нея може да се направи заключение, че за политика местните футболисти не са особено интелигентни. 

"Футболистите изведнъж стават от лошо възпитани млади момчета богати звезди. И това им се случва без никаква подготовка. Психологически те не са подготвени да знаят кое е добре и кое е зле за тях."

"Френската футболна федерация не трябва да им организира лагери, а уроци. Те имат особено голяма нужда от гимнастика на ума си, просто е наложително да минат през такава", написа Оланд в книгата си. 

Това веднага отприщи негативна реакция срещу него във футболните среди, като световният шампион от 1998 г. Еманюел Пти беше най-остър и обяви, че футболистите, за разлика от политиците, са спечелили честно парите си, а не са ги откраднали.