С Димитър Бербатов в редиците си Монако най-сетне успя да завоюва домакинска победа след четири поредни издънки на ниво Лига 1 пред собствена публика. В среща от 6-ия кръг на френското първенство „монегаските“ зарадваха феновете си минамална, но напълно заслужена победа с 1:0 над Гингам.

Българинът не успя да се отличи с гол или асистенция в срещата, в която остана на терена до втората минута на добавеното време, когато Леонардо Жардим го смени, за да може Бербо да обере овациите за цялостния си принос в двубоя. Бившият ас на Манчестър Юнайтед отново беше сред основните двигатели в атакуващ план за отбора от Княжеството, който напусна зоната на изпадащите.

Бербатов много бързо се оказа замесен в първата по-интересна атака. В 11-ата минута той получи отляво по атаката и центрира перфектно към далечната греда, където Бернардо Силва беше непокрит. Португалецът обаче с глава не съумя да намери очертанията на вратата и стреля покрай близкия долен ъгъл.

В средата на полувремето наставникът на домакините Леонардо Жардим трябваше да прави принудителна смяна, като извади контузилия се Антони Мартиал и пусна Набил Дирар.

Последният доста настойчиво опитваше да търси Бербатов и в 33-ата не успя да центрира точно към заелия добра позиция таран. Бернардо все пак стигна топката на десния фланг и я пусна към Тулалан в наказателното поле. Капитанът на Монако влезе по диагонала и шутира с левачката към далечния ъгъл, изпращайки кълбото на метър встрани от целта.

В 38-ата минута Монако най-сетне отбеляза. Жоао Моутиньо шутира опасно над стената от пряк свободен удар, отсъден на около 24 метра фронтално от вратата. Вратарят Йонас Льосл боксира встрани, а Максим Бача се провали в опита си да изчисти, като сервира топката право пред Набил Дирар и последният не сбърка.

В добавеното време на мача Бербо опита да вземе нещата в свои ръце. Българинът отмъкна топката от халфовете на Гингам в собствената им половина, тръгна към вратата и след като не получи подкрепа, шутира тежко към долния ляв ъгъл. Льосл проследи внимателно пътя на топката и изби с красив плонж.

Втората част премина в горе-долу същото темпо, като в нейното начало гостите имаха претенции за дузпа, каквато не получиха, а Монако продължи да бъде с една идея по-опасния състав.

В 72-ата минута голмайсторът Набил Дирар направи хубав пробив отляво след находчив пас на Ферейра Караско. Мароканецът тръгна по аутлинията и опита да извади топката за Бербатов, но подаването му беше пресечено. При последвалия ъглов удар Андреа Раги скочи най-високо, за да посрещне центрирането на Жоао Моутиньо, ала стреля на половин метър над дясната сглобка.

Заключителните минути преминаха при по-прибрана игра на домакините, а Гингам опитваше да натиска предимно чрез статични положения. Високите Рикардо Карвальо и Андреа Раги обираха високите топки и на практика не дадоха повод на Даниел Субашич да спасява мрежата си.

Със 7 точки в актива си Монако скочи до 15-ото място във временното класиране, докато Гингам се смъкна до предпоследната позиция.

В друг мач от кръга Сент Етиен успя да измъкне победата при гостуването си на Ланс. Фабиен Лемоан реализира единствения гол в срещата 8 минути преди последния съдийски сигнал и остави отбора си в битката за първото място. "Зелено-белите" имат 13 точки, с колкото са още Олимпик Марсилия и Бордо.