Тотнъм се възползва по впечатляващ начин от ремито, което лидерът във Висшата лига на Англия Лестър допусна през уикенда. В последния мач от 34-ия кръг на първенството „шпорите“ на Маурисио Почетино нанесоха жесток погром на Стоук Сити насред „Британия Стейдиъм“ с 4:0. По два гола за победителите вкараха звездите Хари Кейн и Деле Али, като последният можеше дори да приключи с хеттрик, ако не беше невероятният му пропуск през второто полувреме.

Успехът съкрати изоставането на лондончани от Лестър до 5 точки при оставащи 4 кръга до края на сезона. „Грънчарите“ нямаха аргументи, с които да сложат прът в колелото на противника си, който ги надигра по всички показатели.

Още в 7-ата минута Тотнъм не беше далеч от откриването на резултата. Тогава Хари Кейн получи пас и останал един на един срещу защитник на Стоук, стреля през краката му. Изненадващият титуляр на вратата Шей Гивън успя да парира изстрела с крак, ала само 2 минути по-късно нямаше шанс. Тогава Муса Дембеле остави топката за Кейн, който от ъгъла на наказателното поле изпрати невероятен фалцов шут до лявата греда за 1:0.

„Грънчарите“ много трудно прекосяваха централната линия, а един от по-редките им проблясъци бе дело на Марко Арнаутович в 28-ата минута. Тогава австриецът финтира Ерик Диър и отправи тежък шут от дъгата, спасен от Уго Лорис.

Три минути преди почивката Тотнъм пропиля златна възможност за увеличаване на аванса. Дясното крило Ерик Ламела проби към центъра в половината на Стоук, пусна пред себе си за Али, който пък с пета изведе Кристиан Ериксен сам срещу Гивън. Датчанинът изчака търпеливо, преди да стреля, ала само разтресе напречната греда.

След паузата картината не се промени изобщо – Тотнъм доминираше със скорост и точност в разиграванията, а домакините се задъхваха. Логичното се случи в 67-ата минута, когато Ериксен пусна пас в коридор за Деле Али, който овладя и елегентно прехвърли излезлия напред Гивън за 2:0.

Само 3 минути по-късно младокът можеше да се разпише отново, но вместо това се отчете с един от пропуските на сезона. Али пак получи пас зад гърба на вече грохналата защита на протвника, излезе срещу Гивън и го елеминира без никакви трудности. Когато настъпи моментът за решителния удар към празната врата талантът на „шпорите“ се изложи тотално, като прати изстрела си в лявата греда.

Разочарованието у Тотнъм не изтрая дълго, защото само секунди по-късно резултатът набъбна до 3:0. Али се реваншира с пас, при който демонстрира убийствен тайминг, и така изведе Ерик Ламела сам срещу вратата на ръба на засадата. Аржентинецът дори не си помисли да завършва сам, а веднага пусна към Кейн, за когото бе детска шега да вкара 24-ия си гол през кампанията.

Точката на спора сложи отново Али в 82-ата минута. Кристиан Ериксен свърши чудесна работа отляво, като си проби път в наказателното поле и центрира полувисоко към точката на дузпата. Оттам Али дори не си направи труда да овладява, а с левия крак шутира от въздуха, за да преодолее Гивън – 4:0.

Успехът увеличи актива на Тотнъм в първенството до 68 точки, докато първият Лестър има 73 на сметката си. Стоук от своя страна затвърди застоя, в който се намира напоследък  - това беше втора поредна загуба за хората на Марк Хюз след онази от Ливърпул и те логично заемат 9-о място с 47 точки.