Съдът в Брадфорд разкри скандалните детайли около начина, по който Адам Джонсън склонява към секс малолетната фенка на Съндърланд, заради която беше заведено делото срещу него. Медиите в Англия веднага го определиха като "извратен" и явно има защо. 

Футболистът скланял момичето за секс в продължение на повече от месец. От записите става ясно, че той неколкократно е питал на колко години е то и е получил отговор, че е на 15. Това обаче не го е спряло да прави секс с нея впоследствие. 

От дома му са били иззети лаптопи, телефони и всякакви мобилни устройства. В историята на браузъра му разследващите са открили търсене в Гугъл каква е възрастта, под която е подсъдно да се прави секс. 

Той е потърсил поне 7 пъти интимни отношения от момичето, а точно преди да спи с нея, я е накарал да му прати свои голи снимки. Джонсън твърдеше пред съда, че до последно не е знаел на колко години е девойката, но разследващите разкриха съвсем различни неща. 

Заради гнусната му постъпка той беше уволнен от Съндърланд веднага след като се призна за виновен пред съда за склоняване към секс и секс с малолетна. Това се случи точно преди мача на "черните котки" с Манчестър Юнайтед.