Манчестър Юнайтед спечели за 12-ти път в историята си Купата на Англия, след като направи пълен обрат и победи Кристъл Палас след продължения с 2:1.

За Юнайтед това бе 19-ти финал, а с успеха си, тимът изравни Арсенал по най-много трофеи.

Купата на Англия влиза във витрината на "червените дяволи" за първи път от 2004-та година насам.

Отборът на Луис Ван Гаал, в може би последния му мач начело, допусна първи гол, но успя да изравни в редовното време. Две контузии се отразиха на Ман Юн, като Маркос Рохо и Маркъс Рашфорд се оттеглиха принудително.

В продълженията Юнайтед остана и с човек по-малко, в края на първото, но във второто Джеси Лингард се оказа супер жокер и от 0:1, тимът стигна до 2:1 след 120 минути.

За Кристъл Палас, вторият финал за ФА Къп, който игра, отново се оказа неуспешен. През 1990-та, също срещу Ман Юнайтед, лондончани загубиха в два мача - 3:3 в първия, и 0:1 в преиграването.

Финалът на "Уембли" се забави с пет-шест минути, заради изпълнения преди началото, и различни хореографии на терена.

Първите десетина минути минаха тотално под надмощието на Манчестър Юнайтед, като "червените дяволи" от първия съдийски сигнал тръгнаха в атака.

Маркъс Рашфорд бе особено деен на върха на нападението на Юнайтед, и на няколко пъти създаде проблеми за защитата на Кристъл Палас.

Арбитърът Марк Клатенбърг предизвика първи полемики в 18-та минута, когато не даде авантаж, а спря атака на Кристъл Палас, при сблъсък между Конър Уикъм и Крис Смолинг. Уикъм се изправи и добави топката в мрежата, но Клатенбърг вече бе свирил фаула и не зачете гол.

Хуан Мата пропусна страхотно положение в 22-та минута, когато и Уейн Хенеси се намеси блестящо. Маруан Фелаини също играеше отлично от старта на двубоя, и за малко да открие с глава в 26-та минута.

Яник Боласие бе основната опасност за Давид Де Хеа, в първия половин час от срещата.

В 33-та минута Рашфорд намери Антони Марсиал в наказателното поле, и той непокрит шутира мощно, само за да бъде блокиран от защитник.

След спокойни последни минути на първото полувреме, в които Палас предимно се защитаваше, след подновяването на играта нещата отново тръгнаха с мощни атаки на Юнайтед.

В 53-та минута Маруан Фелайни удари и греда, след като се освободи отлично от защитник, и шутира без да мисли.

Марсиал също нацели греда осем минути по-късно, след центриране на Валенсия, но резултатът остана равен.

Луис Ван Гаал направи две принудителни смени за по-малко от 10 минути, и до 72-та вече бе извадил заради травми Маркос Рохо и Маркъс Рашфорд.

Джейсън Пънчън пък се появи в игра за Кристъл Палас, в опит за идеи в нападение за лондончани.

Пънчън се превърна в златна резерва, след като откри резултата шест минути, след като влезе в игра. Той получи топката отляво, след като Антони Марсиал покри засадата, и с перфектен удар с левия крак, покоси Де Хеа отляво.

Радостта обаче не трая дълго. Хуан Мата изравни в 82-та минута, след като Уейн Рууни премина шестима футболисти на Кристъл Палас отдясно, центрира много технично, Фелайни свали на гърди, за да предостави на Мата топката, и той да я шутира мощно във вратата.

В оставащите повече от 10 минути с добавеното време не се промени нищо, а във финален напън Ван Гаал извади Мата от игра, за да пусне Джеси Лингард.

В първото продължение Ман Юнайтед отново държеше топката, но най-интересната ситуация създаде в 102-та минута Яник Боласие, чийто удар мина много близо до вратата.

В последните секунди от продължението Крис Смолинг си изпроси много глупав червен картон, като задържа съперника си, след като вече бе извършил нарушение.

С 10 души, Ман Юнайтед вече прие играта в своята половина, и Дуайт Гайл за малко да накаже Де Хеа.

Невероятен пропуск направи Майкъл Карик в 110-та минута, когато засече с глава топката, но тя прелетя на педя от вратата.

Минута по-късно обаче Джеси Лингард успя, и след карамбол топката го достигна в пеналта, и той стреля от границата, за да реализира за Ман Юнайтед за 1:2.

Миле Йединак още в следващата атака на Палас шутира опасно, но топката мина покрай гредата.

Силите на Кристъл Палас обаче свършиха дотам, и няколко отчаяни топки преминаха безпроблемно покрай Де Хеа.