Евертън се наложи с 1:0 над Нюкасъл в мача от 18-я кръг на Висшата лига. В герой за  „карамелите“ се превърна Том Клевърли, който бе точен седкунди преди последния съдийски сигнал. Така Евертън записа шеста победа от началото на сезона, докато поражението бе 9-о за Нюкасъл, който отново попадна в зоната на изпадащите. Тимът от „Сейнт Джеймсис Парк“ остана на 18-о място със 17 точки. Евертън пък е 9-и с 26. 

Срещата предложи интересни ситуации и положения, и пред двете врати, като Евертън бе по-активният състав през първото полувреме. Гостите създадоха повече положения, като имаха и претенции за дузпа срещу Ромелу Лукаку. Същевременно „свраките“ имаха своите, макар и по-редки шансове, но не съумяха да се възползват.

В 26-ата минута Дарил Янмаат центрира, Александър Митрович стреля с глава, но не успя да се разпише.

В 27-ата минута Ромелу Лукаку се оказа в центъра на интересна ситуация. След като нахлу в наказателното поле на Нюкасъл, последва съприкосновение с Колочини, а белгиецът падна на терена. Нападателят имаше претенции за дузпа, но главният рефер прецени, че няма основания да отсъди такава.

С подновяването на играта след почивката, „карамелите“ организираха хубава атака. Рос Баркли комбинира с Колман, който пусна успореден на голлинията пас от дясно. Ромелу Лукаку опита да засече, но не успя.

Нюкасъл отвърна бързо, като създаде няколко опасни положения и Тим Хауръд се отличи с умели спасявания.

Ромелу Лукаку излъга хитро Бемба в 57-ата минута и стреля, но Роб Елиат спаси с крак. Малко след това, Аърън Ленън се измъкна и центрира, но топката бе изчистена.

Елиат показа класа и в 59-ата минута, когато отрази удар на Ленън и така опази вратата си суха.

Домакините упражниха известен натиск с напредването на времето, като в 71-ата минута Айосе Перес отправи мощен удар, но топката мина в страни от десния стълб на вратата на Хауърд. Малко след това, след центриране на Мохамед Сисоко от ляво, Александър Митрович отправи удар с глава, който обаче мина в страни.

Тим Хауърд показа отличен рефлекс в 77-ата минута, когато Перес отправи коварен удар.

В 80-ата минута Колман стреля, но топката не намери целта.

В продължението на мача Лукаку преодоля трима бранители на Нюкасъл и шутира, но в страни. В последната 93-ата минута на мача Том Клевърли се превърна в герой за Евертън, като отбеляза с глава от границата на наказателото поле и оформи крайното 1:0 в полза на „карамелите“.