Отборът на Арсенал постигна трудна и много изстрадана победа с 2:1 над Лестър на „Емирейтс“. Освен че играчите на Арсен Венгер сътвориха обрат, футболистите му спечелиха така важните три точки с гол дълбоко в добавеното време на мача.

„Лисиците“, които са лидер в класирането, останаха с човек по-малко в 54-ата минута, което до голяма степен предреши срещата.

Попаденията за успеха реализираха Тио Уолкът и Даниел Уелбек, който не е играл от април. Джейми Варди даде преднината на Лестър от спорна дузпа.

С победата Арсенал съкрати разликата от „лисиците“ на две точки. Лидерът има вече 53 точки, докато „топчиите“ са с 51. В битката за първото място могат да се намесят Тотнъм и Манчестър Сити, които играят по-късно тази вечер.

„Топчиите“ завършиха мача с любопитна статистика, владение на топката 70-30% в своя полза.

Арсенал започна много добре мача, като още във втората минута създаде първото опасно положение в срещата. След центриране от корнер, Алексис Санчес засече, но прати топката на сантиметри от страничния стълб.

Още в 10-ата минута на феновете станаха свидетели на първата спорна ситуация. Алекс Окслейд-Чембърлейн се опита да навлезе в наказателното поле на съперника, но топката се отби отблизо в ръката на Канте. Съдията обаче реши да не отдава значение на този момент и не отсъди дузпа.

Последваха силни минути и за гостите от Лестър. В 13-ата минута Шинджи Оказаки остана сам срещу Петър Чех, но не успя да се разпише. Стражът на Арсенал спаси мрежата си няколко минути по-късно след точен удар на Джейми Варди.

В 25-ата минута Арсенал отново се оказа пред прекрасна възможност да поведе. Алексис Санчес стреля от воле в наказателното поле, но Уес Морган застана на пътя на топката и не й позволи да влети в мрежата.

Само шест минути след това Оливие Жиру я прати зад гърба на Каспер Шмайхел, но страничният рефер своевременно отсъди засада на нападателя.

Нголо Канте стреля от ъгъла на наказателното поле, топката придоби страхотна парабола, но Петър Чех не се подведе и изчисти.

В края на първото полувреме Лестър поведе на Арсенал с 1:0 след изпълнение на дузпа. Всичко започна от едно грубо нарушение на Франсис Коклен в центъра на терена, съдията пусна авантаж. След това Джейми Варди буквално си спечели 11-метровия наказателен удар, след като се хвърли артистично в наказателно поле, без да има сериозно съприкосновение с Начо Монреал, който все пак се опита да го спре.

В крайна сметка Джейми Варди застана срещу Петър Чех и я прати неспасяемо в другия ъгъл, в който се хвърли стражът на домакините.

На почивката Арсен Венгер предприе първата си смяна, като на мястото на Лоран Кошчелни, който вече имаше жълт картон влезе Калъм Чеймбърс.

Веднага след подновяването на играта Арсенал започна с натиск, Аарън Рамзи стреля от границата на наказателното поле, но покрай вратата на Лестър. Малко след това и Оливие Жиру отново опита шанса си, но над вратата на Каспер Шмайхел.

В 54-ата Дани Симпсън напусна терена, след като в рамките на 5 минути получи два жълти картона. При второто провинение той хвана грубо Оливие Жиру и го повали на земята, след като беше санкциониран с червен картон.

Клаудио Раниери побърза да реагира и замени звездата си Риад Марез, като на негово място пусна Марчин Василевски.

В 70-ата минута, след голям натиск, се стигна до изравнителния гол. Ектор Бейерин центрира отдясно, Оливие Жиру свали майсторски топката на влезлия като резерва Тио Уолкът, който реализира отблизо за 1:1.

В даденото от съдията продължение дойде и така очакваното от феновете на домакините попадение. В четвъртата минута на добавеното време Месут Йозил центрира от фаул, а Дани Уелбек засече за крайното 2:1. Любопитното е, че бившият играч на Манчестър Юнайтед не е играл месеци наред, след като се възстановяваше от тежка контузия.

Стартови състави:

Арсенал: Чех, Бейерин, Мертезакер, Кошчелни, Монреал, Коклен, Рамзи, Окслейд-Чембърлейн, Йозил, Санчес, Жиру.

Лестър: Шмайхел, Симпсън, Морган, Хут, Фукс, Марез, Канте, Дринкуотър, Олбрайтън, Оказаки, Варди.