Младежкият ни национален отбор не можа да си тръгне поне с точка от гостуването на „Олборг Щадион“, където Дания надигра момчетата на Антони Здравков с минималното 1:0. Това бе второто поражение за „лъвчетата“ след 1:3 срещу Уелс в първия мач и сложи край на поредицата ни от три поредни победи в пета квалификационна група за Евро 2017.

Андрю Хюлсагер вкара единственото попадение 20-ина минути преди края, а през цялото време националите стояха изключително добре в дефанзивен план. В края на мача при търсене на изравнителния гол младежите ни дори успяха да натикат съперника в наказателното му поле, но чистите ситуации бяха твърде малко.

Първото полувреме започна с повечко фаулове и брак в действията на двата отбора, макар че домакините бързо установиха преимущество в центъра на терена. Чистите положения обаче бяха рядкост, а малко учудващо първото беше в наша полза. В 35-ата минута Фредерик Холст рискува, като върна с глава към вратаря си, а въпреки близкото разстояние между тях Александър Василев стигна първи до топката. Играчът на Лудогорец протегна крак и опита да прехвърли стража, ала кълбото прелетя в аут покрай дясната греда.

Почти веднага датчаните отвърнаха чрез основния си нападател Кевин Зохоре. Тъмнокожият играч се пребори с Радослав Терзиев за топката пред наказателното поле и въпреки опитите на българина да го фаулира, той продължи да пробива. Последва шут към близкия ъгъл, който спря от въшната страна на мрежата.

След паузата статуквото не беше кой знае колко по-различно – датчаните, макар и не на много висока скорост, редяха атака след атака към нашата врата. В 62-ата те вдигнаха леко оборотите и страхотна размяна на технични пасове между Зохоре и Лукас Андерсен пред дъгата завърши с извеждащ пас за Фредерик Бьорстинг. Гълъбов се постара да затвори крилото, но Бьорстинг стреля покрай шпагата му. Георги Китанов обаче следше ситуацията и скъси разстоянието, за да спаси с крак.

Три минути по-късно „червения динамит“ имаше дори по-чиста ситуация. Зохоре направи мощен пробив през центъра и пусна вляво за непокрития Хюлсагер. Крилото изчака нападателя да завърши набега си и му пусна идеален пас на 6-7 метра от вратата. Зохоре обаче не можа да улучи топката точно пред погледа на Китанов.

В 72-ата минута логичното се случи. Дания успя задълго да се задържи пред наказателното ни поле, а Хюлсагер получи пас между Попадийн и Терзиев. Макар да се сблъска със Зохоре в наказателното поле, играчът на Брьондби намери начин да си върне топката, след което стреля ниско до дясната греда – 1:0.

Секунди по-късно нещата можеха да се влошат за нас доста по-сериозно. Лукас Андерсен получи шанс да обстрелва вратата от около 15-16 метра, а за късмет на Китанов топката отскочи от лявата греда.

Единственият по-сносен шанс за нас дойде в 75-ата, когато Кристиян Малинов отправи много тежък шут от дистанция към горния десен ъгъл. Вратарят Йепе Хьойберг обаче се разтегна и отрази.

Така след 5 изиграни мача има 9 точки и засега е първи в пета група, където останалите тимове са с по-малко мачове.