Националният тим на България регистрира нова загуба в квалификациите за Европейското първенство във Франция догодина. След изключително слабото представяне в София срещу Норвегия, днес тимът на селекционера Ивайло Петев загуби с 0:1 от Италия в Палермо. Единствения гол в мача бе дело на Даниеле Де Роси в 6-ата минута, който бе точен от дузпа, отсъдена заради нелепо нарушение на Веселин Минев.  

Двубоят бе под номер 150 с националната фланелка за Джанлуиджи Буфон, който обаче трябваше да се намесва едва два пъти през целия мач след удари на Илиян Мицански и Георги Миланов.

Двата тима приключиха двубоя в числено намалени състави, след като в началото на второто полувреме Даниеле Де Роси и Мицански бяха изгонени с директни червени картони след спречкване.

С днешната си победа националният тим на Италия записа забележително постижение – тимът на „скуадра адзура“ няма загуба като домакин вече цели 16 години. Последното поражение за Италия бе през септември 1999 година от Дания с 2:3.  

РАЗВИТИЕТО НА МАЧА МИНУТА ПО МИНУТА 

Двубоят започна по възможно най-кошмарния начин за родните национали. Още при първата си атака към българската врата, домакините имаха отлична възможност да открият. Първо Антонио Кандрева не сполучи с удар по диагонала, топката попадна в краката на Грациано Пеле, който стреля, но Митрев изби. Ел Шаарауи пробва да преодолее българския страж, но прати топката над напречната греда.

В 5-ата минута, след второто по-масирано нападение от страна на домакините, Веселин Минев извърши нелепо нарушение в наказателното поле, което доведе до дузпа в полза на „скуадра адзура“. След пас на Бодуров към Веселин Минев, крайният бранител на видя връхлитащия Кандрева, поваляйки го на земята. Руският арбитър Сергей Карасьов не се поколеба, за да посочи бялата точка.

Италия - България

източник: Lap.bg, Владимир Стоянов

Даниеле Де Роси се нагърби с изпълнението и хладнокръвно реализира, но дузпата трябваше да бъде повторена, тъй като преди изстрела на халфа, футболист на Италия навлезе в наказателното поле. В крайна сметка звездата на Рома не сгреши и при втория си опит, за да даде преднина на своя тим.

В 18-ата минута България имаше отличен шанс да изравни, но Буфон бе на мястото си. След грешка в центъра на терена, Илиян Мицански отне топката и напредна мощно през центъра, подпомаган отдясно от Ивелин Попов. Нападателят спечели бързо терен и след като стигна до границата на наказателното поле, стреля силно по земя, но Буфон плонжира и изби в корнер.

Последваха няколко добри възможности за домакините, в които обаче късметът покри трикольорите. Антонио Кандрева, Марко Верати и Ел Шаарауи пробваха своя шанс, но не успяха да преодолеят Митрев.

В последната минута на първата част Италия имаше още един отличен шанс да увеличи преднината си. След продължително разиграване пред наказателното поле на България, Марко Пароло получи пас и с удар от въздуха пробва да изненада Митрев, но топката срещна тялото на Николай Бодуров.

Втората част започна по подобие на първата – с атаки към българската врата. Още в 47-ата минута Марко Пароло имаше великолепна възможност след удар по диагонала. Топката рикошира в тялото на Николай Бодуров и затрудни максимално Божидар Митрев, но все пак вратарят със сетни усилия изби в корнер.

В 55-ата минута двата тима останаха с човек по-малко на терена, след като Даниеле Де Роси и Илиян Мицански получиха директни червени картони. След единоборство между двамата в центъра на терена, българският нападател настъпи своя противник, а Де Роси реагира бурно и изрита Мицански. Действията и на двамата не останаха незабелязани от руския рефер на мача, който ги изгони.

Следващата добра възможност за гол в мача отново бе пред българската врата. Ел Шаарауи получи пас в наказателното поле, където обаче Митрев действа придвидливо и успя да пресече пас към крилото.  

Най-добрата възможност за България през втората част създаде Георги Миланов в продължението на мача. Халфът напредна добре през центъра и стреля силно фронтално срещу Буфон, но италианският страж отново показа класа и изби топката.

ИТАЛИЯ - БЪЛГАРИЯ 1:0

ИТАЛИЯ (4-3-3): Буфон - Дармиан, Бонучи, Киелини, Де Шилио - Верати, Де Роси, Пароло - Кандрева, Пеле, Ел Шаарауи

БЪЛГАРИЯ (4-2-3-1): Митрев - Й. Минев, А. Александров, Бодуров, В.Минев -  Дяков (к),  Чочев -  Неделев,  Попов, Миланов - Мицански.