Футболният сезон у нас навлезе във финалната си права, а днес от 20 часа ще стане ясно кой ще бъде новият носител на Купата на България. В битка под знака на втората шестица Левски и Черно море излизат на бургаския стадион „Лазур“ в исторически първи финал помежду си, който дотук осмисля сезона и за столичани, и за варненци.

Залогът в Бургас не е единствено трофея, а също така и класирането за Лига Европа през следващия сезон, където победителят ще започне директно във втория квалификационен кръг. При успех за „сините“ те дори ще бъдат сред поставените при тегленето на жребия, докато заради по-ниския си коефициент Черно море няма да има такава привилегия.

Никога преди това двата тима не са се изправяли един срещу друг в пряк двубой, където залогът е вторият по значимост трофей в страната. Дотук най-късният етап, който е противопоставял Левски и Черно море, са четвъртфиналите. Сблъсъкът можете да проследите в пряко предаване по Нова телевизия, онлайн платформата Gong Play и честотите на Дарик радио.

За Купата „сините“ са срещали „моряците“ общо 9 пъти, а в 12-те мача помежду им имат 9 победи срещу 3 за Черно море. Последният им дуел бе през декември 2012 година, когато в два мача Левски преодоля варненци с общ резултат 4:1 в осминафиналите.

Последният път, когато Черно море изхвърля „сините“ от турнира, датира от 2009 година. Тогава отново в осминафинал „моряците“ побеждават с 4:1 на „Тича“.

Преди днешния сблъсък двамата старши треньори Стойчо Стоев и Никола Спасов могат да разполагат почти с оптимални състави, като и в двата лагера няма играчи, които пропускат двубоя заради наказания. При столичани контузен е единствено Георги Сърмов, докато в лазарета на Черно море има трима футболисти – бранителите Слави Сталев и Георги Станчев заедно с халфа Мамуту Кулибали.