Президентът на Лудогорец Александър Александров заяви, че в клуба са готови да съобразят стратегията за развитие на отбора в зависимост от промените, които ще настъпят в Шампионската лига и новия формат на турнира.

Г-н Александров, казвали сте, че Лондон е Вашият втори роден град. Този път обаче не Ви донесе много щастие. Какви са изводите от мача срещу Арсенал?

Първо трябва да сме щастливи, че имахме тази чест да играем на „Емирейтс“ срещу Арсенал, който е може би най-добрият отбор в Англия. Отборът играещ най-добър футбол. Имахме си нашите положения, които за съжаление не успяхме да реализираме. Това според мен е мач, от който може да извадим много поуки. Този мач ще ни бъде от полза, както на нас като ръководство, така и на спортно-техническия щаб, и най-вече на футболистите. Въпреки резултата, мисля, че през първото полувреме играхме доста добре. Допуснахме някои грешки, но се представихме добре. Имахме владение на топката повече от 50%, а с това може да се похвалят малко отбори на стадиона на Арсенал. От друга гледна точка мисля, че Арсенал подходи много отговорно за този мач. Без никакво подценяване и с голям респект към нашия клуб. Мотивацията, играта им до последната минута на високо темпо, това за мен говори за респект към нашия клуб.

Разочаровани ли сте?

Не, не може да бъдем разочаровани, след като играем срещу такъв класен отбор. Само селекцията на този клуб е 450 милиона. Не може да сме разочаровани. Момчетата дадоха всичко от себе си. Имаме доста върху какво да мислим и да работим, за да се опитаме да бъдем конкурентноспособни на такива големи клубове. Този мач ни дава да разберем също така и какво сме направили в предходни мачове срещу такива грандове, когато сме се представяли успешно. Това не е било никак лесна задача. Не мисля, че сме разочаровани, напротив. Този мач ще ни донесе много ползи в дългосрочен план. Анализирайки го, бихме си извадили доста поуки.

Тук идва ролята на ръководството, тъй като Лудогорец не е свикнал да губи по такъв начин. Ще успеете ли да извадите отбора от тази ситуация?

От самото начало ние не сме поставяли големи амбиции и очаквания от този мач. Просто искахме да си играем нашата игра. На този стадион просто не бе възможно да играем по този начин. Арсенал е много класен отбор, който подходи много отговорно към мача. Резултатът не олицетворява разликата в класите. Аз лично мисля, че в друг удобен случай срещу този отбор ние бихме се представили по-добре, ако вземем нужните коригиращи действия и бъдем по-концентрирани. Не мисля, че ще има някаква тежест във футболистите и ще може да преодолеем този резултат. Да не забравяме, че Манчестър Сити загуби с 0:4 от Барселона. Мисля, че в София ще се представим по-достойно. Футболистите ще бъдат още по-освободени и ще могат да покажат максимума от възможностите си.

В един такъв момент съжалявате ли, че Лудогорец не може да бъде отбор, който да играе затворено, прибрано, както се казва в глуха защита?

Не знам. Това е въпрос към спортно-техническото ръководството. Ние винаги играем футбола, който го играем. Да, може би някои отбори биха подходили по друг начин в този мач, на този стадион, срещу този отбор. Нашият облик, нашият стил на игра във всеки един мач е бил един и същ. Ние се стремим да го изповядваме този стил на игра. Да, може би някои отбори биха подходили по друг начин, по-консервативен, с цел минимизиране на головите положения на Арсенал. Ние се опитахме да играем нашата игра. Получаваше се през първото полувреме. Както казах, ние трябва да се поучим от този мач и да надградим. Да надградим във всяка една фаза – в защита, в средна линия, в нападение, да може да надградим във физическа подготовка. Арсенал до последната минута игра доста активно и пресиращо.

Владислав Стоянов каза нещо много важно, че няма как да искаме повече, когато Лудогорец играе един, два, три пъти в годината такива мачове, т.е. слабото ниво на българското първенство. И в България Лудогорец едва ли не побеждава с петима футболисти, които играят отпред и петима отзад, а тук всички трябва да играят заедно.

Абсолютно съм съгласен. Ниското ниво на българското първенство е единствено и само в наш ущърб. Ние нямаме достатъчно на брой конкурентни мачове, които да поддържат винаги всички в оптимална форма и концентрация. Едно силно първенство предразполага към постоянна концентрация и максимална мотивация. Това е в абсолютен ущърб.

Групата се очерта. Двата отбора отпред ще се борят за първо и второ място. Вие ще се борите с Базел за третото място. Какви са шансовете според Вас?

В първия мач доказахме, че сме конкурентни на Базел. Аз мисля, че ние ще продължим до края да се борим за това трето място. Във всеки един от оставащите мачове ще се стремим да се представяме на ниво и да играем добър футбол.

Натежаха ли очакванията към Лудогорец в групата след първия мач срещу Базел, а и още с влизането?

Аз мисля, че във всички мачове от началото на кампанията се представихме достойно. Не трябва да правим трагедия от резултата срещу Арсенал. В предходните мачове срещу също много големи отбори ние играехме добър футбол и се представихме достойно. Не мисля, че очакванията са натежали. Нашата цел е изпълнена. Ние играем в групите на Шампионска лига и дори мислим за догодина. Няма никаква тежест върху футболистите. Ние сме се концентрирали върху първенството в България, което е много важно за нас. Трябва да направим съответните анализи, за да надградим.

Предстоят промени в Шампионската лига. Вие сте член на Европейската асоциация на футболните клубове. Отборите от Вашия ранг ще получат може би по-малък шанс да играят в групите на Шампионската лига. Как гледате на всички тези промени.

Това го обсъждаме доста детайлно в Европейската клубна асоциация, дори коментираме и с всички президенти на отбори от субдивизия 1,2 и 3 какъв е най-добрият вариант за промени, които ние се надяваме от УЕФА да направят. Във формата, който в момента е гласуван наистина отбори и страни като нашата са ощетени. Какъвто и да е крайният резултат, ние ще направим нужните корекции в стратегията на Лудогорец, за да може да сме конкурентни и след 2018 година.

Получават се много големи резултати през тази година. Отбори от ранга на Лудогорец, Легия Варшава и Динамо Загреб губят в Шампионската лига. Мислите ли, че това е причината големите клубове просто да не искат подобни тимове да им се пречкат?

Не мисля, че това е основният мотив на така наречените най-големи отбори. Основният мотив е финансов. Тяхната цел е дистрибутирането на средствата от Шампионска лига да се прави на по-малко брой клубове. По-голяма сума да бъде разпределена. Това е основният мотив за желанието на всички големи клубове. Държа да отбележа, че макар Арсенал да е един от тях, той е един от малкото клубове, който не е част от инициаторите за така наречена Суперлига. Финансови интереси стоят зад тази инициатива.

Не смятате ли, че Лига Европа е турнирът за българския клубен футбол?

Не, не смятам. Аз смятам, че всеки един отбор трябва да има своя шанс и когато докаже на терена, че е боеспособен, трябва да има пътя и възможността да заслужи своето място да бъде сред най-големите.

Казахте, че смените стратегията, за да сте конкурентноспособни в Лудогорец. В каква насока? Купуване на повече футболисти? По-сериозна селекция?

Една такава промяна във формата, в пътя и начина да участваш в Шампионска лига, която идва от цикъла 2018 – 2021, а в момента се работи и върху цикъла 2021 – 2024 несъмнено ние трябва да преосмислим стратегията и да я съобразим с бъдещите формати.

Ще продавате ли футболисти тази зима? Имаше доста оферти.

Оферти винаги е имало. Когато отборът играе добре, аз се надявам, че ще има и нови такива. Всяка една оферта се разглежда на борда на директорите и се преценява спрямо условията да се приеме или не.

Със сигурност доста хора, които не обичат Лудогорец са били радостни от загубата. Какво ще им кажете на тях?

Аз бих казал само едно, че преживяването да играеш на „Емирейтс“ срещу отбор като Арсенал е невероятно и аз бих го пожелал на всеки.