Лудогорец пак показа, че лудите моменти в края на мачовете на Националния стадион "Васил Левски" са запазени за него. Разградчани стигнаха до равенство 2:2 с Ливърпул и запазиха, макар и илюзорни, шансове за евротурнирите през пролетта. 

Мачът започна по мечтан начин за "орлите", които откриха резултата още в първата си атака чрез Дани Абало, но малко след това позволиха на Рики Ламбърт да изравни. Джордан Хендерсън пък направи обрата пълен още преди почивката. 

Но в края пак лудият финал беше за Лудогорец. Разградчани стигнаха до равенството чрез Георги Терзиев, който с глава направи 2:2 и запази шансовете на тима си да играе пак в Европа напролет. 

Мачът започна по луд-луд начин и още в 3-та минута българските фенове бяха хвърлени в екстаз. Тогава Марселиньо стреля от границите на наказателното поле, Симон Миньоле се намеси нескопосано и плесна топката точно в краката на притичващия Дани Абало, който от 4-5 метра я наниза в мрежата за 1:0. 

Но радостта на българския първенец трая твърде кратко. Само пет минути след това гостите успяха да изравнят, без да блестят особено. Една изсипана топка стигна до Рики Ламбърт в наказателното поле, който с глава я чукна леко, колкото да прехвърли Козмин Моци, след това пак с глава я прати малко над скочилия Владо Стоянов и я оплете в мрежата за 1:1. 

Двата тима продължиха да налитат към вратите, но положенията вече не бяха толкова чисти, въпреки че създаваха опасности. Българският тим може да съжалява, че не поведе отново в 21-та минута, когато мърсисайдци можеха да си отбележат автогол. 

Тогава центриране на Мишо Александров от фланга беше засечено от Коло Туре, но топката мина на 1-2 сантиметра до дясната греда и само късметът спаси англичаните от автогол на защитника им. 

Домакините продължиха да са по-активни, но стигаха само до статични положения, от които нямаше сериозни затруднения за Миньоле. Около 30-та минута гостите вдигнаха оборотите, а Рахийм Стърлинг беше най-активният за тях. 

Той създаваше опасности, нахлуваше в половината на българите, но първоначално беше спиран. Не така обаче беше в 37-та минута. Тогава след грешка в изнасянето на топката от страна на Лудогорец, топката попадна у английския национал, който я центрира към далечната греда, където непокритият Джордан Хендерсън я прати в мрежата за 2:1. 

До почивката само Дани Абало имаше шанс от тима на разградчани да изравни резултата, но и неговият опит беше овладян от Симон Миньоле. Така англичаните се оттеглиха с преднина след първата част. 

След почивката гостите играха умно и въпреки че се прибраха в защита, контраатаките им вещаеха постоянна опасност. При една от тях в началото на втората част Стърлинг не успя да вкара трети гол, с който да убие интригата в двубоя. 

Жуниор Кайсара, Върджил Мисиджан и Фабио Ешпиньо с далечни удари не можаха да се възползват от шансовете за Лудогорец, а и белгийският страж на гостите вече действаше по-уверено и ловеше топката. 

Контрите на гостите пък продължаваха да са все толкова опасни и в 66-та минута всичко просто можеше да приключи. Тогава два невероятни пропуска направиха играчите на Ливърпул на метри от вратата. 

Първо след центриране на Рахийм Стърлинг Рики Ламбърт с глава стреля на далечната греда, но в последния момент защитник на Лудогорец изби. Топката обаче падна точно на крака на непокрития Джордан Хендерсън във вратарското поле, но той сватбарски я прати над вратата. 

След 70-та българският шампион се хвърли още по-здраво напред, виждайки че няма какво повече да губи. Влезлият като резерва Жуниор Кишада направи хубава комбинация с Марселиньо, който му върна с пета, но нападателят не я овладя и пропиля хубавия шанс. 

Веднага след това тръгна поредната контра за англичаните. Рахийм Стърлинг преодоля целия терен, стреля, но защитник изби. Топката стигна до Хендерсън, чийто изстрел обаче беше хванат от Стоянов. 

Така минутите отлитаха, Лудогорец атакуваше, но не стигаше до попадение. Ливърпул пък правеше опасни контри, като при поредната от тях пак Стърлинг излезе сам срещу Стоянов, но стреля в него. 

Пропуските на гостите бяха наказани в 88-та минута. Тогава Жуниор Кайсара центрира от корнер, падащият Марселиньо с глава я насочи към Георги Терзиев във вратарското поле и защитникът пак с глава разстреля Миньоле и възстанови равенството. 

Радостта на Лудогорец

източник: Георги Димитров/Gong.bg

До края българските момчета се напънаха да вземат и пълния успех, но не успяха. Кишада и Марселиньо не успяха да се разпишат и да огорчат пак англичаните. Така двата тима са с по четири точки и все още имат шансове и за елиминациите в Шампионската лига, и за Лига Европа. 

Лудогорец - Ливърпул 2:2 (1:2)

Голмайстори: 1:0 Дани Абало 3, 1:1 Рики Ламбърт 8, 1:2 Джордан Хендерсън 37, 2:2 Георги Терзиев 88

Стадион: "Васил Левски", София

Главен съдия: Антонио Матеу (Испания)

Лудогорец: Владислав Стоянов, Козмин Моци, Йордан Минев, Жуниор Кайсара, Георги Терзиев, Дани Абало (69-Жуниор Кишада), Светослав Дяков, Михаил Александров (72-Вандерсон), Фабио Ешпиньо (81-Юнес Хамза), Марселиньо и Върджил Мисиджан.

Ливърпул: Симон Миньоле, Коло Туре, Глен Джонсън, Мартин Шкъртел, Хави Манкийо, Стивън Джерард, Лукас Лейва, Джо Алън, Джордан Хендерсън, Рахийм Стърлинг (82-Алберто Морено) и Рики Ламбърт.

Витрина на мача:

Голове: 2:2

Общо удари: 19 8

Във вратата: 5:5

Извън вратата: 9:1

Блокирани удари: 5:2

Греди: 0:0

Спасявания: 5:8

Общо пасове: 449:384

Точни пасове: 383:320

Точност на пасовете: 85%:83%

Изминати метри: 114224:114617

Засади: 2:1

Извършени нарушения: 8:21