Емоциите от класирането на Лудогорец в Шампионската лига постепенно отминаха. Отминаха и емоциите от жребия, който хвърли разградчани в битка с големите - Реал, Ливърпул и по-скромния Базел. Това е! Класни европейски мачове до Коледа.

Футболните фенове в България вече започнаха да търсят билети, питат, разпитват, запазват. Ясно е едно, стадион "Васил Левски" ще е фрашкан до козирката и на мача с Реал, и на този с Ливърпул.

Цените на билетите обаче все още не са обявени, но реално погледнато нямат кой знае какво значение. Все пак обаче едно такова събитие ще удари по джоба всеки, който иска да гледа класа в България и със сигурност цените са важни.

Колко обаче трябва да струват билетите за такъв мач? Няма да се ангажираме с конкретни цифри, но ще анализираме някои факти, а изводите ще оставим всеки читател да направи сам за себе си.

Започваме с големите събития, които се провеждат в България. Събитията от световно ниво, каквито са гостуванията на Реал и Ливърпул. Кои са те? Определено в тази категория попадат големите концерти.

В последните 2-3 години в България гостуваха Мадона, Лейди Гага, Бон Джоуви, Депеш Мод, Роджър Уотърс, Айрън Мейдън и Аеросмит. Това са звезди от калибъра на Реал, концертите отминаха, стадионите и залите бяха пълни до козирката. Продажбата на билети мина скоропостижно. Нека да се върнем на цените за билетите на музикалните звезди:

 

Мадона – от 100 до 200 лева

Лейди Гага – от 70 до 200 лева

Бон Джоуви – от 80 до 200 лева

Депеш Мод – от 50 до 130 лева

Роджър Уотърс – от 65 до 180 лева

Айрън Мейдън – от 60 до 140 лева

Аеросмит – от 70 до 150 лева

 

До момента обаче музикалните фенове не са се оплакали от тези цени, а билетите се харчат. Оставяме без коментар кои фенове са по-фенове – спортните или музикалните.

Продължаваме със спортни събития в България, които генерират някакъв приход. Помните ли „Нощта на скоковете“ в зала „Арена Армеец“. 9-10 хиляди зрители гледаха как някакви с мотори скачат и се въртят като побъркани... Цени на билетите 30-80 лева...

Друго събитие, което може да влезе в тази графа, въпреки че е далеч от Реал и Пуул е тенис турнира на шампионките. Правото да се наблюдават всички мачове бе с цена 50-120 лева.

 

Как е в чужбина?

За да може да направим по-сериозен паралел с Шампионската лига трябва да търсим този отговор в държавите от нашат черга, които вече приемаха мачове от най-комерсиалния турнир. Веднага обръщаме глава на север и стигаме до Румъния.

Миналата година Стяуа мери сили със силните. Докара Челси, Шалке и Базел. Най-скъпо се котираха пропуските за мачовете с Челси от 40 до 166 лева, Базел бе оценен в порядъка на 25 -111 лева, а Шалке от 31 до 133 лева. Близостта до Румъния може да се измери и със средната работна заплата в страната. Северните ни съседи вземат по 499 евро, а нашата средна работна заплата е 407 евро.

Може да направим и сравнение с другия ни съсед Турция. Именно Галатасарай посрещна Реал Мадрид, а билетите варираха между 55 и 206 лева. Истината е, че в Турция средната заплата е доста по-висока от тази в България.

В Чехия! Виктория Пилзен се изправи срещу Байерн Мюнхен и обяви цени между 120 и 230 лева. Да, чехите вземат двойно повече от българите, а средната заплаха е 946 евро. Миналата година в Чехия имаше и комбиниран билет за трите мача, което не е никак лоша идея и може спокойно да се взамиства. Той варираше между 295 и 563 лева.

Обективно погледнато най-евтините билети в Шампионската лига май са в Беларус. Редовният участник в лигата БАТЕ Борисов пълни стадиона всеки мач. Той не е голям, а билетите са между 15 и 40 лева, но това по-скоро е изключение.

Ливърпул и Реал Мадрид вече обявиха цените, на които ще посрещнат българския шампион. На „Анфийлд“ официалните пропуски са с цени между 114 и 146 лева, но много трудно въобще ще се стигне до свободната продажба на тези билети. На "Сантяго Бернабеу" Лудогорец се котира в границите на 133 и 281 лева за местните фенове.

Всички споменати цени включват диапазона на билети за най-евтините места до центраната трибуна. Естествено в тези рамки не влизат ВИП билетите, които са доста по-скъпи и не са обект на темата.

 

Как беше преди години?

Левски бе първият отбор, който влезе в групите на Шампионската лига. Тогава "сините" обявиха и най-скъпи билети за мачовете срещу Бареселона. Мачът с каталунците се котираше с 45 лева Сектор А, 35 лева Сектор В и 15 лева Сектори Б и Г. Тогава обаче и средната работна заплата в България бе двойно по-ниска от днешната - 422 лева тогава при 814 лева сега.

Година преди влизането на Левски в Шампионската лига ЦСКА игра с Ливърпул. Тогава обявените от "червените" цени бяха определени като скандално високи, а стадионът не се напълни. Сектор А бе 40 лева, Сектор В – 30, Сектор Б – 15 и Сектор Г – 10 лева. Работната заплата в България бе още по-ниска.

 

Алтернативите!

Какви атрактивни развлечения може да се пробват и на каква цена? Да вземем скока с бънджи. Естествено изключително емоционално изживяване, което трае секунди. Цените варират между 60 и 80 лева.

Ако бъдете поканен на сватба трябва да направите и съответния подарък. В последно време сумата от 50 лева на гост се смята за минимална граница, която не трябва да бъде преминавана в посока надолу.

Обяд в средностатистическа пицария с 2 бири и салатка излиза 15 лева. Кофичка пилешки крилца в KFC e десeтка. 3D кино с кола и пуканки удря 20 лева на човек. Всичко това обаче може да го правите всеки ден, а не вендъж на 10 години.

Мениджърският екип на Лудогорец наистина трябва да вземе едно изключително трудно маркетингово решение. Цените на билетите за мачовете в груповата фаза на Шампионската лига със сигурност не са шега работа.

Всичко трябва да е прецизирано – нито да се пресоли манджата, нито да се подцени и мачът. В София идва настоящият европейски клубен шампион с настоящия носител на Златната топка. Това е върхът в клубния футбол в момента.

Българският футболен запалянко обаче не е свикнал да дава нормални пари, за да гледа спорт. Меломаните свикнаха и не се оплакват. Ако от Лудогорец обявят цени от порядъка на тези за концерта на Депеш Мод, например, ще има вой до небесата.

Шампионската лига е от друго измерение. За 15 лева няма как да се гледат Роналдо, Бейл и компания на живо. Колко ще са билетите? Скоро ще разберем, а цифрите обещават да бъдат интересни.