Двата отбора на сръбския Войводина (Нови Сад) спечелиха второто издание на силния детски международен турнир „Звезди на Бъдещето 2015”, който се игра от 23 до 28 август на стадионите във Велинград (U14) и Ракитово (U11).

При по-големите от набор 2002 сръбския тим победи във всичките си мачове в минипървенството, в което участваха Ботев (Пловдив), Берое (Стара Загора), ДИТ (София), Етър (Велико Търново), Лудогорец (Разград) и домакините от Чепинец (Велинград).

Единственият двубой, в който воденият от известния и у нас бивш футболист на Левски Миодраг Пантелич, тим на Войводина срещна по-сериозна съпротива бе този с Ботев (Пловдив), но в крайна сметка се наложи с 2:1. Треньор на малките канари е друго популярно име в нашия футбол – Марчо Дафчев. Именно неговите момчета спечелиха второто място, като в директния двубой за него се наложиха над Лудогорец (Разград), с треньор Емил Георгиев. Четвърти остана отборът на Етър, а след него се наредиха Берое, Чепинец и ДИТ. Всички мачове от турнира на набор 2002 по футбол 11 за Купата на Община Велинград се играха на градския стадион в курортния град.

От понеделник до неделя много приятни футболни емоции имаше и в близкия град Ракитово. Там се проведе турнирът за децата от набор 2005, които играха турнир по футбол 7 за Купата на Общината. В група А бяха отборите на Национал (София), Вихрен (Сандански), Берое (Стара Загора), ДИТ (София) и Ботев (Пловдив), а в група Б попаднаха Войводина, Академик (София), Черноморец (Бургас) и Орлета (Пазарджик). След множество интересни и оспорвани мачове в четвъртък се играха полуфиналите 1А – 2Б и 1Б – 2А. В първия Национал (с треньор Филип Илков) отстъпи на Черноморец (треньор Пламен Младенов) с 3:5, а във втория Войводина (треньор Никола Ковачевич) се наложи над Берое (треньор Борис Киров) с 5:1. Мачът за 3-то място между Национал и Берое бе спечелен от столичани с 1:0, а на финала момчетата от Нови Сад победиха малките акули с 5:1.

Индивидуалните награди също бяха качени на автобуса за Сърбия. MVP при големите стана Алекса Радмилович, а при малките Синиша Попович. С най много голове за набор 2002 се отличи Едвин Елевен, а за набор 2005 Мирко Николашевич.

Организаторите на турнира – Общините Велинград и Ракитово и туристическата агенция „Национал турс” бяха предвидили купи за класиралите се на 1-во и 2-ро място и флагчета за тези на 3-то място. Всички деца и треньори от призовите тройки в двете възрасти получиха медали, а флагчета за спомен имаше и за всички останали участници. Освен индивидуалните награди за MVP и голмайстор, имаше и медал за най-добре представилия се играч на всеки отбор. Всички мачове бяха ръководени от съдии на ЗС на БФС София.

Целта на предсезонния турнир бе да събере на едно място представители на водеща за Балканите и Централна Европа футболна академия заедно с отборите на голяма част от най-добрите български школи, както и да даде шанс за изява срещу силни съперници на тимове от клубове, които с много желание и усилия съживяват организирания детско-юношески футбол в градове като Пазарджик, Сандански и Велинград.

Освен да премерят сили на терена, по време на турнира всички деца, треньори и ръководители имаха възможност да дискутират и изграждат ползотворни контакти, да намерят много нови приятели и да си отпочинат сред едни от най-красивите кътчета на страната ни.