В община Плевен днес бе представен проект за нов стадион на Общинския футболен клуб Спартак Плевен, отговарящ на стандартите на УЕФА.

Идейната и техническата фаза на проекта е финансирана от спонсора на клуба Иван Динов. Той заяви, че е реалистично първия етап на съоръжението да се построи за 12 месеца, при осигурено финансиране.

Според предварителни разчети първият и основен етап ще струва около 9,5 млн.лв., цялото съоръжение /на четири етапа/ - около 15 милиона.

Кметът на Плевен Георг Спартански заяви, че общината сама няма да може да финансира строителството, без подкрепа от държавата. Той бе категоричен, че политиката на общината е не да прави козметични ремонти на съществуваща, остаряла и износена база, а да инвестира в перспективно, съвременно строителство, за развитие на спортна инфраструктура по най-нови критерии и стандарти. Плевен е 7-мият по големина град в България, но в него не са правени инвестиции от държавата от десетилетия, допълни кметът. Плевен е и представител на Северозападния регион - най-изостаналият в страната и ЕС, затова, ако държавата смята да заличава диспропорции в развитието на Севера и Юга, би могла да помогне за проекта, каза Спартански. Той се надява да получи разбиране от спортния министър и министър-председателя, които определи като "спортни хора", както и от сегашния председател на парламента. На представянето присъстваха депутатът Найден Зеленогорски, спонсорът Иван Динов, общински съветници, спорни деятели, журналисти.

Представеният проект отговаря на изискванията на УЕФА за провеждане на двубои от груповата и заключителната фаза на турнира Лига Европа. Стадионът ще бъде с електрическо осветление, монтирано на козирките на трибуните и така ел.стълбове няма да пречат за зрители и телевизионни камери. Предлага се мястото му да бъде на сегашния "Плевен". Новото съоръжение ще бъде с капацитет 15 000 места, изцяло покрити. Строителство ще е поетапно. Стартът може да бъде даден за първи етап - нов терен, осветление и сектор А /срещу сегашната официална трибуна/ на четири нива - партер със съблекални, лекарски кабинети, спортно-възстановителен център, фитнес зала, допинг контрол, пресконференции, магазин за фен артикули. Второ ниво - официална трибуна с 4 000 места, зона за ветерани, ресторант. Трето ниво - ВИП ложа с 240 места и зала. Четвърто ниво - за журналисти, кабини, студия. Предвидени са отделни асансьори за ВИП ложата и зоната за журналисти./БТА