Легендата на българския футбол Христо Стоичков беше провъзгласен за Шампион на мира и спорта на организацията на една от престижните световни организации ЮНЕСКО. Неин председател е българката Ирина Бокова, която му връчи и почетния плакет. 

Освен това, тя му връчи и пакет задачи, върху които има дълг да работи в периода, в който е носител на това отличие - 2016-2018 г. Камата прие с удоволствие това и обеща да изпълни всички задачи. 

"Задачите са много. Мен не ме е страх от това, което ще получа като задачи. Горд съм с това, което правиш за мен, света и България. Знам какво е уважението на милиони хора към тази жена. Затова няма да дам назад за тези задачи."

"Много хора ме познават само на терена и тях ги поздравявам на мама и тате. Много хора не ме знаят извън терена и приемам тази задача за един мой дълг. Уверявам всички, че дългът ми към ЮНЕСКО е да запазя името чисто и благодаря на всички за тази чест", сподели Стоичков при награждаването си.

Той беше приветстван и от генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която му връчи плакета.  

"Скъпи Христо, за мен е огромно удоволствие да приветствам всички на церемонията по обявяването на Шампион на мира и спорта на ЮНЕСКО за 2016-2018 г. Тази идея назрява от много години и разговаряхме как чрез спорта трябва младите да се възпитават в дух на екипност и обща работа." 

"Ти си един от най-успелите български спортисти, и като цяло българи, за всички времена. Ти си носител на Златната обувка, на Златната топка, голмайстор на Световното първенство, трикратен шампион на България и петкратен на Испания, европейски клубен шампион." 

"Всички българи се гордеем с теб и с твоята дейност да насърчаваш спорта и физическото възпитание. Добре дошъл в клуба на шампионите на ЮНЕСКО, където са имена като Михаел Шумахер, Пеле, братята Кличко и много други. За мен е гордост, че има такъв българин. Благодаря за всички моменти, които ни предложи", сподели Бокова.