Бившият капитан на България Стилиян Петров се завърна в страната след продължително отсъствие. Стилиян пребори левкемията, и отново е здрав и готов за действие, като посланик на Евро 2015 за юноши, което страната ни приема.

"Много се радвам да бъда тук след три години и половина отсъствие. Дълго време, но обстоятелства бяха наложителни. Радвам се, че съм в България и се чувствам като у дома. Чувството да съм в България е невероятно. След три години и половина тежка битка е невероятно. Много съм щастлив, че съм отново у дома. Исках и по-рано да се прибера, но нямаше как, защото лечението продължаваше. Качих се с усмивка в самолета," заяви Стенли.

"Радвам се, че съм едно от лицата на това европейско първенство за юноши. За мен е чест да съм тук. Искам всички да имат позитивни мнения за нас като нация, като страна и като футболни таланти. Дано момчетата осъзнават каква възможност им се предоставя и то в България пред собствена публика. Това е много важна крачка в тяхната кариера към професионалната кариера."

"В последната една година започнах да тренирам повече. Качих 39 килограма по време на лечението, което не е много приятно. Опитвам се да се върна поне малко към предишната форма, която бях. Това не е лесно, защото стероидите още ми влияят."

"Получих подкрепа отвсякъде и най-вече от съпругата ми, която беше 24 часа до мен. В една битка или оцеляваш или неуспяваш. Първата година бе най-тежката. Една година, в която аз непрестанно бях в болница. Понякога със седмици не успявах да видя децата си. Щастлив съм, че имам такава съпруга. Тя остави всичко  на заден план."

"Когато минаваш през такава битка, много неща ти минават през главата. Живеех ден за ден."

 „Най-трудният момент бе, когато ми казаха, че със сигурност съм болен от левкемия. В такъв момент оценяваш какво може да загубиш. Не ти остава нищо друго освен да се бориш. Това, което ми се случи ме промени много. Оценявам всеки един малък детайл от живота. Моментите с моето семейство са най-важните. С нетърпение очаквам прибирането ми в Монтана. Това обаче ще стане през лятото, когато децата свършат с училището и бъдат с нас.“

„Може би не съм имал блестяща кариера, но имах респектираща кариера, която хората оценяват. Винаги съм давал максимума от себе си. Вярвам, че това, което съм направил е оценено по този начин.“

„В момента поемам пост в Астън Вила. Радвам се, че клубът ми предоставя този шанс. Ходя на работа, когато имам време. Искам да работя, но знам, че още не съм готов. За да работя от 9 до 17, трябва много енергия и не съм готов. Сега съм концентрирал работата си върху фондацията, която направихме с моята съпруга“, продължи Стилиян.

„В момента фондацията спонсорира изследване, което е на път да открие лек за рака и да замести химията. Също така фондацията подкрепя семейства, които пътуват за лечение навсякъде по света. Също така набираме пари за болница, която е в Англия и тя лекува само деца. Надявам се да помогнем и в България, с каквото може“, каза още Стилиян Петров.