На официална пресконференцияпрезидентът на Българска асоциация мини футбол Лъчезар Паланков и лидерът на малките хора у нас Георги Софкин представиха проекта за национален отбор по футбол за хора с различни видими увреждания. 

Компания на Жоро Софкин пред медиите прави и отборът на малките хора (с нисък ръст), който днес започна подготовка за Олимпиадата през 2017 година, която ще се проведе в София. Самата Жени Живкова пък дойде на крака, за да присъства на брифинга. 

"Отборът с инвалидности е дългосрочен устойчив проект. Ще се обучават много хора. Ще има партньорства от серия общини като Сливен, Петрич, Кюстендил, Варна, Бургас и прочие. На всеки месец ще се правят лагер-сборове", обяви Георги. 

После думата взе г-н Паланков. 
"Благодаря за вниманието. Всички познават Жоро като много инициативен човек. Идеален е за спортен министър. Много се радвам, че се обръщат към нас за партньорство. Ние ценим тази идея. При нас принципът ни е да даваме възможност на всеки, който иска да спортува. Искаме с това партньорство да дадем на тези хора шанс да бъдат пълноценни", заяви той. 

Жоро Софкин пък представи и някои от участниците в двата отбора. Мирослав тренира плуване и тенис на маса и показва страхотни резултати. Именно той ще е и надеждата ни на Олимпиадата.

Националният отбор за хора с различни увреждания

източник: Георги Софкин

 

Антон Евтимов е футболист в лигите на БАМФ, където показва страхотна класа с отбора на Валенсия. Той е на 28 години и е първото сигурно попълнение за отбора с увреждания. 

"Ние може да съдействаме с база, със специалисти, с познания, с контакти. Обединяваме усилия и се надяваме да намерим много приятели на тази идея. За нас е важно да участват момчетата, да не ги натискаме с очаквания. Много е важно да сме там. Щастлив съм, че ще сме част от това участие", заяви от своя страна Лъчезар Паланков.

Националният отбор за хора с различни увреждания

източник: Георги Софкин

След брифинга двата тима излязоха да загреят на терените на БАМФ и се снимаха заедно.

За треньор на отборите е гласен легендата Димитър Пенев. Има и още редица имена като Богомил Манчев, Симеон Пашов, Огнян Донев и Гриша Ганчев, които са готови да помогнат.