Великият Христо Стоичков плака заедно с 40 хиляди души по трибуните на Националния стадион "Васил Левски" и върна българите към годинитте, когато бележеше по футболните терени по цял свят, прославяйки името на страната ни.

Спектакълът "50 години номер 8" в чест на 50-годишнината на Камата оправда очакванията за грандиозно събитие. Шоу-двубоят събра десетки звезди от футболния свят, които се включиха в празника на Камата, а той самият се разписа за успеха с 4:1, на отбор Стоичков над отбора на звездите.

Силни емоции белязаха вечерта на 20-и май. Христо Стоичков първо се просълзи при представянето си на стадиона при вида на пълните трибуни, а в началото на мача плака като дете, когато целият стадион си спомни за починалия преди месеци Трифон Иванов.

Камата трудно овладя емоциите си и имаше нужда от малко време, за да се съвземе и да даде подарък на децата на Трифон.

Отборът на Стоичков победи състава на звездите с 4:1 след голове на Красимир Балъков, Димитър Бербатов, Мартин Петров и самият Стоичков от дузпа, изработена от Мартин Петров. За тима на звездите намали Людовик Жюли.

Призникът бе съпътстван от музикални изпълнения, а Стоичков получи и "Венец на победителя" от спортното министерство.

Въпреки проливния дъжд феновете по трибуните останаха доволни от видяното и изпратиха Камата с оглушителни аплодисменти.

СНИМКИ от футболния спектакъл  вижте ТУК


Ето как протече спектакълът "50 години номер 8":

18.40 Христо Стоичков и гостите му вече пристигнаха на стадион „Васил Левски“.

Двама от участниците в отбора на Христо Стоичков Емил Костадинов и Ивайло Йорданов споделиха, че се надяват феновете да останат доволни от видяното. „Дано хората останат доволни от шоуто“, пожела Костадинов, а Йорданов добави: „Надявам се да стане хубав спектакъл и още един път да напълним стадиона.“

На стадиона за празника, който се отбелязва 50-годишния юбилей на Камата са и двама от президентите на България - Петър Стоянов и Георги Първанов.

„Ицо е единица мярка за постижения. Той е изключителен приятел“, сподели Първанов. „Невероятният му талант го превърна в истинска марка. Както и характерът му. В това отношение Христо е уникален“, пък каза Стоянов.

19.00 Димитър Бербатов пък публикува видео в профила си в социалната мрежа Facebook видео, след като засне за няколко минута публиката по трибуните, а преди това снима култово видео от автобуса, който превози футболните звезди.

Бербатов продължи да прави всички фенове свидетели отблизо на шоуто и пусна кадри от съблекалнята на съперниците в шоу-мача.

19.30 Мартин Петров, друг от участниците във футболния спектакъл, сподели: „Чувството е неповторимо, Ицо е №1, само като говоря и настръхвам, виждате какви футболисти са тук, стадионът е пълен, зрителите показват какъв човек е Стоичков.“

По-рано през деня Христо Стоичков и част от гостите му бяха приети и от президента Росен Плевнелиев.

източник: Lap.bg, Илиан Телкеджиев

"Искам да благодаря на всичките си колеги и треньори, на своето семейство и на приятелите ми. Искам да благодаря на всички, които са до мен, а и на тази невероятна публика. Благодарение на нея аз успях да стана това, което съм, защото те бяха до мен и ме подкрепяха. Играл съм в много страни и дори в различни континенти, но като нашата публика никъде не съм срещал, с такъв темперамент. За мен обичта и уважението са най-важни. Не купих нищо, защото приятелството не може да се купи. България винаги е обединена, зависи кой и как ще го възприеме. Тази дата е специална за мен, защото за първи път на нея Барселона стана европейски клубен шампион. Тогава един българин за първи път стана европървенец и седна на стълбите на "Уембли" с купата", каза Стоичков пред над 40 хиляди зрители на стадион "Васил Левски".

20.00 Начало на шоу-мача!

Спектакълът започна с български народни ритми, гайдари излязоха на терена на Националния стадион, а трибуните бяха огласени от изпълнението на "Излел е Дельо хайдутин" от Нина Николина.

Като жест към покойния Трифон Иванов за юбилея на Камата, деца  фланелки с номер 3 с надпис "Иванов" на гърба ще подават топките за срещата.

Съставите на двата отбора:

Отборът на Стоичков: 1.Виктор Байя, 22.Речбер Рюштю, 3.Антонио Бенариво, 5. Петър Хубчев, 6. Джика Попеску, 6. Хосе Мария Бакеро, 6. Алесанко, 7. Емил Костадинов, 7. Андони Гойкоечея, 9.Любослав Пенев, 9.Йордан Лечков, 9. Самуел Ето`о, 9.Димитър Бербатов, 10. Георге Хаджи, 10. Наско Сираков. 11. Чики Бегиристайн, 11. Даниел Боримиров, 12. Серхи Бархуан , 13. Ивайло Йорданов, 15. Ж. Карлос, 17. Бончо Генчев

Отборът на звездите: 1.Хорхе Кампос, 12. Фернандес, 13. Черчесов, 4. Венсан Кандела. 5. Паоло Малдини, 6.Тугай, 7. Каморанези, 9 Папен, 10. Валдерама, 10. Футре, 10. Новак, 10. Снайдер, 11. Масаро, 11. Михайличенко, 13. Беланов, 15. Гутиерес, 16. Крайовано,17 Жули, 18 Саморано, 19 Скилачи, 21 Албертини, 22. Карембьо, 25. Ба, 88. Хуан Карлос

20.15 Всички участници в шоуто бяха представени, а накрая на терена излезе и Христо Стоичков, който бе изключително развълнуван и с насълзени очи благодари на всички присъстващи.

20.20 Химнът на България също прозвуча на стадиона, преди да започне футболният мач.

20.25 Изключително емоционален момент! Стоичков подари фланелка на покойния Трифон Иванов на децата му. Христо Стоичков буквално се разрида, клекна на терена и имаше нужда от няколко минути, за да се овладее.

източник: LAP.bg, Владимир Стоянов

20.35 Шоу-мачът стартира! Още в 7-ата минута тимът на Стоичков можеше да поведе, след като Наско Сираков излезе в добра позиция, но пропусна.

20.40 Тимът на Стоичков поведе на отбора на звездите с 1:0 с гол на Красимир Балъков в 10-ата минута. Попадението дойде след комбинация между Костадинов, Лечков и Балъков.

20.45 Мачът бе прекъснат в 14-ата минута, за да бъде почетен починалия преди няколко месеца Йохан Кройф и отново сълзи изпълниха очите на всички участници във футболния спектакъл.

Първата възможност за Христо Стоичков да се разпише в мача дойде в 19-ата минута, но Камата прати топката край вратата.

21.00 Още един пропуск за Стоичков, който излезе сам срещу Хорхе Кампос, но вратарят спаси отличния удар на Камата.

21.10 Край на първото полувреме при резултат 1:0 за отбора на Христо Стоичков.

21.15 Отново народни ритми на Националния стадион в изпълнение на Николина Чакърдъкова.

21.35 Част от тима на Барселона, който спечели Купата на Европейските Шампиони изнесе трофея на терена на Национания стадион.

21.40 Димитър Бербатов реализира втория гол за тима на Стоичков! Бербатов се разписа в 43-ата минута, през второто полувреме на срещата.

21.45 Забавен момент развесели зрителите по трибуните. Христо Стоичков напредна и навлезе в наказателното поле, но загуби равновесие и падна. Мачът продължава да се играе при проливен дъжд.

21.50 Мартин Петров направи резултата 3:0 за отбора на Стоичков в 52-ата минута на двубоя.

22.00 Людовик Жюли намали за 3:1, реализирайки за тима на звездите в 64-ата минута.

22.05 Дузпа за състава на Стоичков бе отсъдена за нарушение срещу Мартин Петров.

Гол на Христо Стоичков. Камата се разписа от дузпа в 67-ата минута.

източник: LAP.bg, Владимир Стоянов

22.10 Двубоят приключи при резултат 4:1.


Бербатов дори се похвали със специално селфи с Камата по-рано в днешния ден.

Уникална заря отбеляза края на грандиозното футболно шоу.