Отборът на Монтана остава в елита на българския футбол и през следващия сезон. Финалистът за Купата на България надделя трудно с 2:1 над втория в Б група Поморие в баража за влизане и оставане в А група.

В интересен сблъсък на стадион „Трейс Арена“ в Стара Загора, възпитаниците на старши треньора Дилян Иванов се наложиха след голова на Сергей Георгиев и Атанас Илиев. Точен за Поморие бе Любомир Божинов, който реализира от дузпа. И трите гола в мача дойдоха през втората част. 

Очаквайте подробности!

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ МАЧА МИНУТА ПО МИНУТА!

Монтана - Поморие

източник: Gong.bg, Валентин Грънчаров

Мачът на стадион „Трейс Арена“ започна по добре за тима на Поморие, който в първите минути успя да упражни натиск над своя противник. Първата възможност за гол се откри пред централния нападател Ахмед Ахмедов, който след центриране отляво успя да се извиси над всички в наказателното поле и да стреля с глава, но прати топката встрани от вратата.

В 10-ата минута, след поредния корнер пред вратата на Монтана, Михаел Орачев бе оставен абсолютно непокрит пред наказателното поле и успя да стреля силно от въздуха. Вратарят Христо Иванов обаче се намеси блестящо, а при добавката на Ахмедов, топката излезе в аут.  

Постепенно тимът от А група изравни играта и започна от своя страна да гледа по-често към противниковата врата. Иван Коконов бе на път да изненада стража на Поморие в 17-ата минута, когато се опита да центрира, но топката коварно се насочи под гредата, но Янко Георгиев спаси. Няколко минути по-късно, отново Коконов се озова на стрелкова позиция след пробив отляво, но и този път ударът му бе спасен от стража на Поморие.

Към края на първото полувреме играчите на Дилян Иванов взеха превес в играта, а Петър Атанасов на два пъти пропусна добри положения.

През първата част футболистите на двата тима бяха значително затруднени от изключително тежкия терен на стадион „Трейс Арена“. 

Второто полувреме отново започна по-добре за отбора на Поморие. Само две минути след подновяването на играта футболистите на Малин Орачев стигаха до положение чрез Яни Пехливанов, но вратарят на Монтана успя да се справи.

Резултатът в мача бе открит в 54-ата минута. След центриране от фаул на Иван Стоянов, Сергей Георгиев бе оставен абсолютно непокрит на два метра от голлинията и с глава прати топката в мрежата, като преди това коженото кълбо се отби в напречната греда. Определено вина за гола носеше и вратарят на Поморие Янко Георгиев, който не успя да боксира топката преди Георгиев да нанесе удара.

Следващата страхотна ситуация за гола отново бе пред вратата на Поморие. Станислав Генчев бе изведен абсолютно сам срещу Георгиев, но тежкият терен изигра лоша шега на халфа на Монтана. Генчев навлече в наказателното поле, но топката спря в локва на терена и улесни стража на противника, който улови.

В ответната атака футболистите от Поморие имаха сериозни претенции за дузпа, след като Милен Танев се откъсна от отбраната на Монтана, но бе задържан на границата на наказателното поле. Реферът Никола Попов обаче показа, че нарушение няма.

Няколко минути по-късно Деян Лозев стреля опасно след центриране на Лемперов, но топката премина над напречната греда.

По настоятелните действия на Поморие все пак дадоха резултат в 73-ата минута, когато футболистите на Малин Орачев стигнаха до дузпа. Ахмед Ахмедов изведе в наказателното поле Лозев, който бе фаулиран от Владимир Мичев. Играчът на Монтана обаче получи само жълт картон за проявата си, въпреки че бе последен в отбраната на своя тим.

От бялата точка безкомпромисен бе Любомир Божинов, който стреля силно в горния ляв ъгъл на вратата за 1:1.

Развръзката в срещата дойде само четири минути преди края на редовното време. Появилият се като резерва Атанас Илиев се превърна в герой за своите, след като реализира победното попадение в срещата. Нападателят бе изведен отлично от Сергей Георгиев и с лекота прати топката покрай вратаря за 2:1.

Буквално в последните секунди на 5-минутното продължение на мача, Ахмед Ахмедов можеше да прати срещата в продължения, но късметът му изневери.

Така Монтана успя да съхрани елитния си статус и за новия сезон и ще играе в първия ешелон на родния футбол. Все още не е ясно от колко отбора ще бъде съставен той, като това дори отваря възможност и за отбора на Поморие, който приключи сезона в Б група на втора позиция.  

МОНТАНА - ПОМОРИЕ 2:1

1:0 Сергей Георгиев 54'

1:1 Любомир Божинов 72'

2:1 Атанас Илиев 86'

Монтана: 1 Христо Иванов, 15 Георги Ангелов, 26 Йордан Тодоров, 5 Асен Георгиев, 24 Оливие Боне, 25 Станислав Генчев, 7 Иван Коконов, 16 Владимир Мичев, 10 Иван Стоянов, 20 Петър Атанасов, 22 Сергей Георгиев

Поморие: 1 Янко Георгиев, 7 Христо Лемперов, 5 Георги Петков, 26 Яни Пехливанов, 2 Антон Иванов, 20 Кирил Георгиев, 19 Михаел Орачев, 10 Любомир Божинов, 11 Деян Лозев, 21 Милен Танев, 16 Ахмед Ахмедов