Главно действащо лице във футболните иновации тази годината е дебютът на новия модел Mercurial, част от ярката колекция бутонки Spark Brilliance. Представен официално на световното събитие Nike Innovation 2016 през март в Ню Йорк, новият Mercurial е създаден като цялостна скоростна система, снабден с нова стелка, която изцяло следва естествените контури на стъпалото.

"Нашият подход при проектирането на новия Mercurial беше да оборим традиционните представи за това, какво е скорост. Той съчетава науката с дизайна, идеално въплътени в най-бързата обувка във футбола до сега", обяснява Дженглу Лий, главен дизайнер в Nike Football. "Ние създадохме тази обувка с убеждението, че това е правилната скоростна система, в която всички материали си взаимодействат в синхрон за постигането на възможно най-голяма ефективност."

Анатомичната стелка в новия Mercurial следва естествените контури на стъпалото и елиминира несъответствията между него и подметката, които съществуваха преди това. Освен това, плочата на подметката е 40% по-лека от обичайната карбонова плоча, много по-здрава и отзивчива. Системата за тракшън контрол в Mercurial също е коренно изменена в полза на скоростта. Дизайнерският екип на Nike тества различни варианти на бутони - във формата на остриета, във формата на V и в други форми - в различни модели за сцепление. По време на тестовете, екипът на Nike Football за първи път използва т.нар. Finite Element Analysis (FEA) - виртуален анализ на крайните елементи - който даве подробни научни данни, за да се определи какъв вид изображение на подметката е подходящ за скоростно ориентирани играчи, включително и за линейни спринтове.

Кристиано Роналдо, въплъщение на духа на Mercurial, описва новата подметка и конфигурацията за сцепление така: "Тези бутонки са нещо като моето второ „Аз”. Аз съм бърз и агресивен играч, така че формата на остриетата в Mercurial ми напомня за моя характер и се представя много добре на терена".

В новата колекция Spark Brilliance Pack се завръща оригиналният HyperVenom II с горна част NikeSkin като при Hypervenom I. "Оказа се, че при изпитанията горната част на Hypervenom II се сгъва малко по-трудно от тази на Hypervenom I", споделя Макс Блау, вицепрезидент на Nike Football Footwear. "Ние предлагаме нови бутонки на нашите професионални играчи толкова често, че се върнахме към материала на HyperVenom I, за да облекчим периода на адаптация. Ние искаме всички играчи да носят това, което сме предоставили и на най-добрите играчи в света, ето защо върнахме отново горната част на HyperVenom I ", заключава той.

Новата серия бутонки на Magista и Tiempo са в ярки цветове със защитни елементи.

Всички футболни обувки от колекцията Spark Brilliance ще бъдат на разположение в фирмените магазини на марката от началото на юни.