Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада съобщи, че е одобрила промени в правилата за умишлените нарушения. Новите разпоредби ще влязат в сила още от началато на идния сезон 2016/17.

Промените в правилото, известно като "Хак-а-Шак", по името на легендата Шакийл О'Нийл, са три и целят да намалят използването на стратегия, при която единият отбор нарочно фаулира непрестанно най-слабия изпълнител на наказателни удари в другия тим и по този начин да си осигурява по-голям брой нападения:

1) Сегашното правило казва, че ако играч, който не участва пряко в нападението на отбора си, бъде фаулиран в послените две минути от четвъртата четвърт или последните две минути от продължение, то отборът му получава правото да изпълни един наказателен удар и да задържи топката. От новия сезон това ще важи за последните две минути на всяка от четвъртините в мача.

2) Когато топката се вкарва в игра отстрани и бъде извършен фаул в защита преди топката да бъде подадена, то случаите ще се разглеждат по същия начин, по който и тези от тези от точка 1.

3) Ако играч скочи върху гърба на свой съперник, за да го фаулира целенасочено, това деяние ще се разглежда не като обикновен фаул, както беше досега, а като грубо нарушение от първи вид.

С промените НБА цели да направи играта по-динамична и да предпази зрителите от това да гледат минути наред само изпълнения на наказателни удари.