ФИБА Европа продължава да върви все по-стремглаво срещу Евролигата, и днес обяви организацията на чисто нов турнир.

На своето Общо събрание, ФИБА Европа оповести, че ще провежда "нов Еврокъп", или "нов втори по сила европейски клубен турнир", който ще стартира още от сезон 2015-16. Той ще включва близо 100 отбора от 40 държави, като ще има квалификации и ще приключва с Финална четворка.

Българският шампион Лукойл Академик вече отказа участие в администрирания от Евролигата турнир Еврокъп, но при един турнир на ФИБА Европа, може би ще има нов шанс за евротурнирите. 

ФИБА Европа мисли и върху "нова Евролига", и обяви, че "готова да направи топ турнир за водещите клубове с невероятен потенциал за развитие." ФИБА вече създаде и работна група, която да изготви и предложи варианти на клубовете и да стартира такъв турнир възможно най-скоро.

ФИБА Европа и Евролигата са в явен конфликт от доста време, и европейската централа опитва всичко възможно да отнеме от Евролигата водещите два клубни турнира на континента.

ФИБА Европа все пак потвърди и съществуването на Адриатическа лига, и регионалната надпревара ще може да продължи да се провежда, вече с ново седалище и регистрация в Загреб, Хърватия.