Лукойл Академик стартира с победа във втората фаза на турнира по баскетбол за мъже за Купата на ФИБА Европа. Българският шампион надделя над гостуващия португалски Бенфика с 84:72  (25:25, 23:16, 24:14, 12:17) в среща от първия кръг в група "Р".

След равностойно начало домакините спечелиха убедително втората и третата четвърт, с което си осигуриха и крайния успех.

Българите наваксаха изоставане от 32:37, като в последните четири минути преди почивката стигнаха до обрат за 48:41.

В третата част преднината на Лукойл достигна 19 точки при 71:52 и до края българите контролираха двубоя, въпреки някои колебливи изяви в последната четвърт. Любопитен момент се получи 2:51 минути преди края, когато след една забивка на Павел Иванов се получи проблем с настилката на пода на залата, част от която се изкърти и се наложи съдиите да я залепят с тиксо, за да продължи срещата след няколко минути пауза.

Филип Виденов беше лидер за българите с 18 точки, 8 борби и 6 асистенции. Саша Загорац добави 15 точки, а Христо Захариев допринесе с 11 пункта.

За гостите Деймиън Холис беше най-резултатен с 23 точки, а Рейвън Барбър се отличи с "дабъл-дабъл" с 18 точки и 10 борби. 

"Началото не беше лошо от гледна точка на играта ни в нападение. В защита, обаче, изпитвахме затруднения с техните високи играчи в атака (Холис и Барбър). Не успяхме да намерим противодействие срещу тях през цялата среща. Опитахме да играем с ниска петица, но тогава пък загубихме борбата под коша. Все пак победата беше най-важното нещо. По-голяма разлика беше добре дошла, но в края се броят победите. Затова и не искахме да рискуваме, след като взехме добра преднина през третата част. Изпълнихме една от основните си задачи да затрудним противника с бързи атаки. Това беше ключово за успеха. Допуснахме и някои грешки, някои се поумориха в края и затова имаше неточности в последната четвърт, но пък тогава победата беше в наши ръце и просто трябваше да я задържим", коментира наставникът на Лукойл Академик Тони Дечев.