Балкан Ботевград бе наказан с лишаване от домакинство във финала на мъжкото баскетболно първенство. Така на практика "зелените" може да не изиграят нито един мач пред пълните трибуни на новата си зала "Арена Ботевград".

След заседанието на Дисциплинарната комисия (ДАС), Балкан се оказа в абсолютен шах - лишен от домакинство за първата среща, и със заета зала за втората, на която може да е домакин.

Наказанията идват по доклада на комисаря на мача Балкан-Рилски спортист (Мач№5 от полуфиналната серия) Любомир Амиорков.

Според Амиорков, са допуснати следните пропуски и нарушения: 3. „Многократни скандирания от трибуната с фенове на БК Балкан по адрес на съдиите, с цитирам „К*рви сте”. И съответното решение: По точка 3, комисията на ДАС наказава БК Балкан, съгласно чл.37.2 от ДАП: ”За нарушаване на установения ред,за непристойни прояви на публиката”- с лишаване от домакинство за една среща и глоба в размер на 1000 лв.

Освен това клубът получава още няколко глоби заради технически нарушения на двамата треньори и хвърляне на предмети по терена.

Наказанието е прецедент и абсолютно шокиращо, след като само преди дни, на Мач №4 в Самоков, съдия бе уцелен с монета, а Рилски спортист - глобен с 1000 лева за проявата. Комисар отново бе Любомир Амиорков.

Освен това, ДАС наказа на днешното си заседание и спортния директор на Лукойл Академик Тодор Стойков, за "заплахи към тримата съдии" на Мач №3 от серията с Черно море Порт Варна от полуфиналите. Санкцията за Стойков - 1000 лева.

По информации на Гонг, Балкан обмисля крайна мярка - да откаже участие във финала - ако от НБЛ и БФБ не отменят наказанието.

Балкан по правилник няма право да обжалва точно тази санкция.