Баскетболен клуб Черноморец – Бургас обявява прием за детско-юношеските си школи, съобщи президентът на тима Ивайло Петков. 

Единственото изискване към  децата, които могат да са както момчета, така и момичета, е да са на възраст от 8 до 13 години. Тренировките се провеждат три пъти седмично в спортна зала „Бойчо Брънзов” и в СОУ "Епископ Константин Преславски”, както и два пъти седмично в спортна зала „Никола Станчев”.

"Организираме тренировки в три различни комплекса -„Зорница”, „Славейков” и „Меден рудник”,  за да е удобно на родителите от целия град. Целта ни е да насърчим подрастващите да спортуват. Затова заниманията първият месец са напълно безплатни.
Тези, които са мотивирани да продължат,  имат шанс след време да преминат в по-горните групи, а от там и в  професионалния спорт”, обясни Ивайло Петков.

Помощ в запознаването на децата с баскетбола ще оказва д-р Лорис Сайян. Години преди да се превърне в най-известния психиатър на Бургас, д-р Сайян носи спортна слава на морския град. През 1965 година той, заедно с отбора на Черноморец (тогава Ботев), печели Купата на България. Сега д-р Сайян се завръща на терена, но за да насърчи младото поколение да се пренесе от социалните мрежи на спортното игрище.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS



"Спортът възпитава здрави и дейни личности, той формира лидери. Затова е важно родителите да знаят, че когато записват децата си на баскетбол, това е правилна стъпка. Физическата дейност учи на дисциплина, която помага и в училище при  справянето с уроците. Съществува пряка връзка между физическата активност и психологическото състояние на детето. Ако интернет се отразява негативно, то точно спортът е начинът, по който младото поколение може да преодолее вредните навици. В САЩ например разработват различни спортни програми, за да ограничат вредното въздействие на интернет”, разяснява  д-р Сайян.

Той ще участва в специални беседи за родители и деца, на които ще запознава и двете страни с ползите от физическата активност. През останалото време малчуганите ще са поверени на треньорите на ДЮШ  - някогашни състезатели на БК Черноморец. 

Сред тях са Димитър Рошманов, Станислав Вангелов, Таньо Костадинов, Георги Георгиев. Също и  настоящият играч на акулите Боян Тенев, който освен с активна състезателна дейност може да се похвали и с това, че е тренирал деца в Германия.