САЩ разби надеждите на българския национален отбор по волейбол за класиране на Финалната шестица на Световното първенство. В "Арена Армеец" американците се оказаха прекалено голяма хапка за родните национали и победиха комфортно с 3:0 гейма (25:20, 25:20, 25:18).

С това поражение шансовете на "лъвовете" за участие във финалната фаза в Италия бяха сведени до минимум. В "шестицата" отиват четирите победители в групите и двата най-добри втори.

С успеха САЩ си осигури първото място и съответно участието в решителните двубои. България ще завърши на втора позиция при победа над Канада в неделя като тогава ще трябва да се надява на въртележка в другите групи, но шансовете не са никак големи.

В "Арена Армеец" момчетата на Пламен Константинов дадоха всичко от себе си, но за съжаление моментната разлика в класира между двата тима се видя ясно, а освен всичко друго, американците играехе безгрешно и просто не дадоха шанс на българите.

Ето и как се разви двубоят по геймове:

 

Първи гейм 20:25

 

Геймът започна точка за точка с няколко добри отигравания на Николай Учиков. Адашът му Николов помогна с блок, който даде предимство за България, но след докосване до мрежата на Виктор Йосифов и блокада срещу Братоев, техническата пауза дойде при 6:8.

Посрещачът се реваншира с точка от сервис за 8:9, но след няколко грешки се стигна до 13:16. 

И след техническия таймаут американците продължиха серията си след продължително разиграване, в което съперникът дори използва крака, за да се защити.

САЩ поведе с 19:14 след поредното прекрасно спасяване в защита и блок аут на Арън Ръсел.

За съжаление неточностите продължиха и при 18:24 САЩ имаше 6 сетбола. Три бяха отразени, но в крайна сметка геймът приключи при 25:20.

Втори гейм 20:25

За съжаление от самото начало на гейма американците поведоха, а техническото прекъсване дойде при 5:8.

Всичко в играта на САЩ вървеше, което даваше и самочувствие на тима да изпълнява мощен сервис. Авансът на съперника се трупаше до 16:9. Едва тогава България започна да играе по-добре и леко да намалява пасива си. Крайният резултат в гейма обаче бе същият като този в първия - 25:20.

Трети гейм 18:25

Началото на третия гейм бе оптимистично за българите. След ас на Градинаров и още един качествен сервис от него стигнахме до 4:3. Ники Пенчев пък контрира американците за 7:5, а с атака от трудна позиция на Градинаров прекъсването дойде при 8:6.

Нов успешен блок на Теодор Тодоров донесе аванс от 10:8, който се поддържаше до 12:10. След невероятна защита със спасена топка от рекламните пана на Мика Кристенсън и атака на Ръсел, САЩ изравни 12:12, а грешка на Градинаров даде преднина на съперника.

Оттам насетне грешките в нашето поле зачестиха и бързо стана ясно, че нещата отиват към трисетов успех за САЩ. Той дойде след 25:18.

Състави:
България: Николай Учиков, Тодор Скримов, Георги Сеганов, Валентин Братоев, Виктор Йосифов, Николай Николов и либеро Теодор Салпаров

САЩ: Матю Андерсън, Арън Ръсел, Тейлър Сандер, Мика Кристенсон, Максуел Холт, Дейвид Смит и либеро Ерик Шоджи