Измина една седмица от Световното първенство по волейбол за мъже в Полша, но за България Мондиалът стартира сега! 

Родните национали просто загряха с първите 4 срещи от първата групова фаза. Показаха, че срещу силните имат характер да се борят и че се задъхват срещу не толкова класните селекции. Но този шампионат не е спринт, а маратон.

Да, Световното за нас тепърва започва защото нека не забравяме, че след назначението на Пламен Константинов, тимът ни започна работа и търсене на оптимална форма не за първата, а от втората седмица на шампионата в Полша. И снощи срещу Сборная си пролича. 

Световното вече ще започне и за нашите фенове, защото най-верните привърженици на националите и Националният волейболен фенклуб ще внесат своя колорит именно от средата на седмицата.

Така че нека Световното за България да стартира с пълна сила в Катовице и то с мач срещу както селекционерът с усмивка наскоро се изрази „непретенциозния тим” на Бразилия. 

Нашите загряха и да видим как ще се разиграят срещу Резенде и компания тази сряда в търсене на реванш основно за онзи театър от селесао в Анкона преди 4 години! Следват германците, които не веднъж ни измъчиха в Световната лига, олимпийски квалификации и т.н. А после, хайде пак да подчиним Куба колкото и да е трудно! Да заличим онзи мач във Флоренция на предния Мондиал и загубата, заради която не стигнахме до Рим. И за десерт, да не забравяме Финландия и как ни мина път на Европейското преди години. Следващите ни съперници в първата истинска битка на Световното са тимове, които са ни били, но и ние сме ги били. 

Във втората фаза на Световното в Катовице влязохме като трети от поток Ц след 10 точки от 3 победи и 2 загуби, от които ни се зачитат успехът над Китай и двете поражения след тайбрек срещу Канада и Русия. Прогнозните сметки бяха едни, резултатът друг, но . . . 

Треньорът Пламен Константинов на заминаване подчерта, че Канада с много силен противник  и конкурент за влизане в 1/4-финалите. Увери ни, че сме готови за първите мачове и всички съперници както от първата, така и от втората фаза, а и че изненади от гледна точка на разузнаване не може да има. Е, изпуснахме 3 точки, но . . . 

В новата група Ф на Мондиала сме под №5 с 5 точки и имаме да изкачим поне 2 места! Има време да наваксаме и да изпълним поне цел минимум – влизане в Топ 8. Просто за България Световното започва сега!