Националките ни по волейбол спечелиха първата от двете контроли срещу тима на Доминиканска република на лагера в Окаяма – 3:1 (25:19, 25:20, 25:23, 22:25), информират от федерацията по волейбол. 

Втората проверка между двата тима е на 26 септември, а на следващия ден двата състава летят за градовете, където ще играят в своите групи на световното първенство в Япония. Нашите са в Сапоро, където са мачовете от група „В“ срещу Италия (29 септември), Куба (30 септември), Турция (2 октомври), Китай (3 октомври) и Канада (4 октомври). Състезателките на Доминиканска република ще играят в група „D“в град Хаматсу с Бразилия, Сърбия, Пуерто Рико, Казахстан и Кения.

На срещата присъства вицепрезидентът на Международната федерация по волейбол (ФИВБ) и шеф на централата на  Доминиканска република - Кристобал Мерте Хофис.

В ролята на съдия влезе мениджърът на тима ни Любомир Герасимов, а странични рефери бяха волейболистки на местния женски тим „Seagulls“ – „Чайките“. Българките спечелиха безапелационно първите три гейма, като в третия поведоха с 24:18 точки, но след серия от грешки допуснаха съперника да вземе 5 поредни точки. В крайна сметка обаче не се стигна до обрат, а след това по договорка между треньорите се игра още един гейм, в който доминиканките успяха да стигнат до успеха. 

Най-мното точки за националките реализира капитанът Христина Русева – 16, Гергана Димитрова постигна 12, с по 9 точки завършиха Силвана Чаушева и Мирослава Паскова, Нася Димитрова е с 8 т, а Мария Каракашева със 7. Точки постигнаха още Мира Тодорова (3), Лора Китипова (2), Петя Баракова и Моника Кръстева по 1 т.

Треньорът Иван Петков даде шанс на всички състезателки по време на двубоя, след който коментира: „Стана хубав мач срещу отбор, който е по-различен от първия ни съперник на световното първенство - Италия. Но тимът на доминиканките има добър сервис, високи са и добре противодействат на блок. А и ние не играхме по начина, по който трябва да играем срещу отбор като този на Доминиканска република като тактика. Повече ни интересува това, което ни предстои на световното.  В такива мачове ни трябва да постигнем ритъм в играта, както и трупане на самочувствие. Винаги е хубаво да побеждаваш, но в контролните мачове не е задължително. По-скоро е важно да се види по какъв начин играе отборът. А ние играхме с настроение, с нужните отговорности и задачите, които си бяхме поставили, ги изпълнихме.  В първия сет направихме малко повече грешки от сервис, но нещата ни се получиха - на блок до някаква степен, излезе също така добра защита, имахме и контрол в атаката. Като цяло съм доволен, че няколко дни преди световното отборът трупа нужната динамика, която се виждаше напоследък. Все още ни трябва малко прецизност в определени елементи, но имаме още една седмица да ги изчистим".