Селекционерът на националния отбор по волейбол за мъже Пламен Константинов смята, че колкото и да е тежък потокът ни на Европейското първенство в Полша догодина, момчетата имат своите шансове за по-предно класиране, ако покажат класата си. Той сподели очакванията си за шампионата на Стария континент пред DIEMA SPORT 2. 

"По-тежкият поток ни се падна, не говоря само за групата, а и за тази, с която се кръстосваме след това. Практически класирането на четвъртфинал минава през отстраняване на голям отбор. Това го няма в потока на Италия и Франция." 

"Само с късмет до полуфинали не се стига, аз мисля, че трябва да покажем добро ниво. Ако се разчита само на късмет, нямаме шансове. Късметът може да е само до излизане от групите, за после трябва добро ниво", заяви Константинов и продължи с анализа си. 

"Ако всички са на линия и всички са здрави, отборът има потенциал да се бори с големите състави. Класиране на един полуфинал означава, че трябва да минем или през домакина Полша, или през Сърбия, или през Русия, което означава, че трябва да победим поне един от най-големите отбори в световен, а не само в европейски мащаб", сподели Константинов и говори за нивото на младите български волейболисти и шансовете им да попаднат в състава на националния отбор. 

"Като трансфери, миналата година беше доста успешна за доста от младите момчета. Кой от тях ще успее да пробие, вече е въпрос, който е в техните ръце. Ако опитните са в добро състояние и са здрави, защото някои от тях са на години, ще ги ползвам."

"Но може да се окаже, че ако ги ползваме за целия олимпийски цикъл, няма да сме имали възможността да дадем шанс на младоците, дори ако се наложи да ги изтърпим в някои двубои. Не можем да заложим всичко на това, че нашите ветерани са здрави", заяви Константинов и разкри какви са притесненията му. 

"Това е много рисково и се видя в последната олимпийска квалификация. Тогава се контузиха трима основни играчи и това промени на 100% отбора и ти практически нямаш отбор. Доста критики се изказаха, че се дават опции на играчи, които не са готови, но трябва да разберем, че те никога няма да са готови, ако не получат този шанс", добави Константинов. 

"Едно от заключенията, които можем да си направим от миналогодишното представяне и на двата национални отбора е, че играчите от вътрешното първенство не могат да бият тимове като Австрия и Македония. Разбирам желанието на всички само да побеждаваме, но има различни моменти", сподели селекционерът на България и говори за смяната на поколенията.

"Не можеш да си избереш кога да направиш прехода, понякога може това да се случи и плавно, когато имаш необходимия набор междинни състезатели. И към тях можеш да прикрепяш други, по-млади играчи. В момента принудително преходът е болезнен. Естествено, че ще ползваме и опитните играчи, само да са живи и здрави", завърши Пламен Константинов.