Тежък мач предстои за женския ни национален тим срещу Турция на Световното първенство. Двубоят е от 21 часа българско време. „Днешният мач с Турция ще бъде изключително труден. Те са много опитен съперник с опитен треньор. Мачът е много важен. Ако днес бием и после бием Канада и Камерун, можем да сме трети в групата и да разчитаме на нещо повече от това да влезем като четвърти и като обречени в следващата фаза“, заяви волейболната легенда Димо Тонев, който години наред работи с националките.

„Със сигурност ще трябва да отчетем това, че всички наши състезателки са дебютантки на световно първенство. Неминуемо напрежението от това нещо го има. Но в един момент, когато вече втори мач минава и след като навлезеш в ритъм на световното първенство, трябва да се поотпуснеш“, каза още Тонев пред Гонг и продължи:

„Наблюдаваме страшно много грешки – и тактически, и елементарни технически грешки, които просто не мога да си обясня. Единствено може би с това, че не са в добра форма нашите момичета. Топката се прехвърля и се чудим какво да правим. Много неща, които всеки един специалист ще ги види. Това са основните неща. Ако в първия мач играхме с олимпийския шампион Бразилия, все пак дяволът не е толкова черен, защото през миналата година ги бихме. Според мен и срещу Бразилия можехме да вземем повече, а пък срещу Сърбия някои състезателки не успяха да влязат в мача. Нямам обяснение. По-скоро имам, но не е моментът да го казваме сега. Нека да мине световното първенство и ще анализираме. Трябва да си кажем нещата, ако има кой да ги чуе.“

„Сигурен съм, че момичетата искат да побеждават. Познавам ги отлично. В последните години съм бил с този отбор. Въпросът е дали в този момент го могат. Това е, което трябва да се анализира. Опитните състезатели разбират за какво става въпрос. Те усещат ситуацията и начина, по който играят. Със сигурност искат да победят“, коментира още Димо Тонев.