Националното либеро на България Теодор Салпаров ще играе срещу съотборниците Матей Казийски и Христо Цветанов през новия клубен сезон съответно в Шампионската лига и руската Суперлига. Носителят на Купата на България вече официално обяви, че е сключил договор с руския гранд Динамо Москва за сезон 2009/10 и така се завръща в редиците на тима. Там обаче той няма да има треньор сегашният селекционер на Сборная Даниеле Баньоли, а Павел Борщ.

„Динамо Москва е прекрасен отбор, който ще играе и Шампионска лига. Това е най-добрият вариант да продължа кариерата си в чужбина! С Матей Казийски имаме шанса да се срещнем на полето като противници в Шампионската лига. Това мен много ме радва! С Ицо Цветанов ще се сразяваме в руската Суперлига”, сподели пред Гонг 182-сантиметровият талант.

Още след втория мач на България в Хавана, Теди обяви пред Гонг, че ще играе в Русия, но пожела да запази в тайна подробностите. През 2006 и 2007 година роденият на 16 август 1982 година национал носеше екипа на Динамо Москва, а преди това в Русия бе част от отборите на Луч (Москва) и Газпром (Сургут). С Владимир Алекно спечели Купата на Русия на 27 февруари 2007, бронз от Шампионската лига и сребро от местната Суперлига за 2007 година. В първите дни на септември 2007 година обаче ръководството на Динамо Москва го освободи и обяви, че няма да разчита на него, въпреки оставащата 1 година от контракта му, а ще му търси друг отбор. След това безпроблемно му изплатиха всички финансови задължения. Така две години Теди бе либеро на ЦСКА, като първата година за първи път стана шампион с червените, а сега вдигна и Купата на България.

Пред новия сезон Салпаров ще бъде част от интересни български дербита както на руско, така и на европейско ниво. В Суперлигата Динамо Москва ще играе срещу върналия се в елита тим на Локомотив Изумруд Екатеринбург с Христо Цветанов в редиците си. Първият сблъсък между Теди и Ицо е на 24 октомври в Москва. В Шампионската лига пък Салпаров и компания са в група А с Олимпиакос (Гърция), Чешке Будейовица (Чехия) и настоящия №1 Тренто. Така либерото ни и Матей Казийски ще застанат от двете страни на мрежата още на 16 декември в Италия.

От вчера официалният сайт на руския гранд постави снимката на Теди в състава и обяви трансфера му. Съотборници ще му бъдат Семен Полтавски, Юрий Бережко, Сергей Гранкин, Алексей Остапенко, Роман Яковлев, Александр Волков, Максим Ботин, Андрей Зубков, Алексей Самойленко, Евгений Сивожелез, а резерва Роман Брагин.

Интересно е, че Салпаров се размина с Даниеле Баньори. Италианецът последния сезон бе начело на състава от Москва, като замени Алекно. Сега българският зет е селекционер на Русия и няма право според договора му да бъде и треньор на клубен отбор. Така Теодер ще тренира под ръководството на бившия си наставник с Алекно в Луч Павел Борщ, който е роден на 2 октомври 1970 година в Москва и е работил също така в Локомотив Новосибирск и Динамо-Янтар Калининград.


Ето какво разкри пред Гонг Салпаров за предстоящия му сезон отново в Русия:

„Завръщането ми в Динамо Москва е вече факт. В Хавана нещата не бяха сигурни още на 100% и прецених, че и самият клуб трябва да го обяви. Договорът е подписан и е за една година. Условията ме удовлетворяват.

Съставът сега е почти същият какъвто бе, когато си тръгнах преди две години. Радващото е, че няма да отида на ново място, където да ми е необходимо време за адаптация. Връщам се на място, където съм бил и ми е пределно ясно. Надявам се да направя един хубав сезон и с тима да постигнем високи резултати.

Всички проблеми от преди години са в миналото! Не обичам да се връщам назад, а гледам напред. Лично шефовете на клуба ми звъняха да ме поканят отново. Те казаха, че никога не е имало проблеми между мен и тях! А също така новият треньор на Динамо, който ми бе в Луч преди няколко години, е изявил желание да ме привлече. Миналото е зад гърба ми, радвам се, че успях да си намеря добър отбор навън, каквото исках.

Динамо Москва е прекрасен отбор, който ще играе и Шампионска лига. Това е най-добрият вариант да продължа кариерата си в чужбина! С новия треньор се познаваме добре и няма да имаме никакви проблеми. Разминах се с Баньоли, който според изискванията на Руската федерация остава само на националния им отбор.

С Матей Казийски си коментирахме, че ще имаме шанса да се срещнем на полето като противници в Шампионската лига. Това мен много ме радва! С Ицо Цветанов ще имаме възможност де се сразим в руската Суперлига. И той, и аз се радваме от този факт. С Ицо ще се борим и на руска земя!

Другата оферта към мен бе от бившия ми отбор Газпром от Сургут, от който още в началото на май месец настояваха да се привлекат. В крайна сметка мисля, че избрах по-добрия вариант.”