Либерото на националния ни отбор по волейбол Теодор Салпаров сподели, че България има възможностите да стане европейски шампион. Шампионът с ЦСКА си пожела италиански специалист да поеме състава ни и да подреди тактически правилно играчите, за да играем добре на блокада и защита.

Националите ни се паднаха в тежката група Д за Евро 2009 в Измир, като при прескачането на този поток ни праща на първите три тима от група Б, където са Русия, Финландия, Естония и Холандия.

„Нашата група и тази на домакините от Турция (с Германия, Франция и Полша) са най-тежките. Но за да постигнеш големи цели, винаги трябва да побеждаваш големите отбори, без значение на коя фаза от шампионата. От една страна е добре, а от друга някои може да кажат, че е зле. Според мен не би трябвало да имаме проблеми, защото се целим в нещо високо. Искаме да взимаме медали! Искаме да станем европейски шампиони. Ние сме отбор, който има възможността да стане номер едно. Показали сме го. Имаме потенциала. Надявам се и искам да стане”, пожела си Салпаров.

В очакване на избора на нов селекционер на България, Гонг потърси и мнението на незаменимата част от представителната ни селекция. „Без да пренебрегвам и омаловажавам труда на българските специалисти, специално моето желание е да видя дали голям специалист от ранга на Силвано Пранди, Раул Лозано или Хулио Веласко, може с италианската грамотност да подреди нашия отбор тактически грамотно. Да видим дали можем да играем така добре блок и защита като една Бразилия или Америка. Виждаме, че отборите, които владеят този елемент са водещите в световния волейбол. Последното доказателство за това е финалът на Олимпиадата. Само с атака и сервис не става!” - бяха думите на Теди.

И още от него по тази тема: „До старта на Евро 2009 не знам вече какво може да се промени. Като стане ясно кой ще е новият треньор, той ще си има някакви цели и изисквания. Може да отпаднат определени състезатели, да се вземат нови или да се оставят старите. Можем само да гадаем какво може да стане. Всички кандидати са добре запознати с отбора ни, а ние само да чакаме”.

Относно първите ни добре познати противници националното либеро каза: „Хубаво е, че и Сърбия, и Италия са ни познати отбори и няма с какво да се изненадаме. Имаме положителен баланс срещу тях, като изключим само мача с италианците на Олимпиадата. В последните официални срещи със Сърбия играхме сполучливо, а и на Световното ги бихме за третото място. При тях ще има подмладяване. Чехия не е аутсайдер, защото видяхме на последното европейско първенство, че отбори като Испания и Финландия направиха фурор и биха отбори-величия. В съвременния волейбол всички сили са изравнени и няма толкова голяма разлика в нивото на държавите. Всеки може да бие всеки”.

Националите ни имат възможност да вземат частичен реванш срещи Русия и Финландия още във втората фаза на Евро 2009. Либерото ни коментира: „Имаме шанс да вземем реванш от Русия и Финландия в Измир за предното европейско. Живот и здраве, като прескочим първата група, а това не трябва и да коментираме, ще трябва да победи и да имаме шанса да спечелим Евро 2009”.