Волейболният ни национал Тодор Алексиев 4 години отлага наложителна операция на ръцете си. Капитанът на България това лято има калцирания и сраствания на дланите, но заради мачовете на националния ни отбор все отлага операция. Догодина обаче посрещачът трябва да се подложи на хирургическата интервенция. Преди това Алексиев обаче ще отиде на преглед във Франция, след който ще стане ясно дали ще пропусне Световна лига`2013.

Настоящият играч на Газпром Сургут си пожела вече тимът ни да не остава на 4-то място без медал, а да побеждава да играе добре и да печели.

Специално за Гонг Тодор Алексиев поясни какво точно ще прави относно здравословния си проблем, даде оценката си за изминаващата 2012-та година, за 4-ото място на Олимпиадата и Световната лига, но и не скри, че иска да посети церемонията „Спортист на годината“.

Тодор Алексиев пък е поредният български спортист, който ще се включи в благотворителния търг на Дарик радио, Ники Кънчев шоу, Спортно шоу Гонг и Gong.bg. Капитанът ще дари свой екип от националния ни отбор за благородната кауза. Търгът ще бъде в ефира на Дарик на 20 декември от 13:00 до 18:00 часа.

Ето какво каза Алексиев пред Гонг:

Като капитан на България това лято, какъв е коментарът ти за изминаващата вече 2012-та година?

Беше една много добра година за националния ни отбор. Постигнахме един успех, който никой не очакваше. А това беше положителното за нас, защото ние отидохме в Лондон с нагласата, че ще се борим да попаднем на 1/4-финал. Но пък се получи така, че станахме първи в собствената си група и успяхме да се класираме на 1/2-финал. За Световната лига съм доволен, но много исках този медал от лигата, защото мисля, че го заслужавахме и че трябваше да го спечелим!

Какви са твоите планове за лятото на 2013 година? Последно време се коментира нуждата от това да се оперираш. Малко хора обаче знаят, че този проблем с дланите ти е от години и ти заради националния ни отбор все отлагаш!

Проблемът всъщност е от 4 години. Винаги съм търпял и съм се потискал да играя в националния отбор, но сега смятам след края на шампионата в Русия да отида на преглед и от него да разберем дали е нужна операционна намеса, или не. Ако се налага операция, мисля, че вече трябва да я направя, защото много време отлагаме това нещо.

Ако се стигне до операция, колко време е възстановяването и след колко време ще може да се включиш към националния?

Нямам представа. Мисля, че е около 50 дни, но не съм сигурен.

Вече е ясна и групата ни за Световната лига догодина с по-различен формат. Франция, Аржентина, САЩ, Бразилия и Полша са нашите съперници. Твоите очаквания.

Групата е много сериозна! Но да играеш на високо ниво, трябва да играеш срещу най-добрите отбори, което е положителното за нас. Ние имаме млад отбор, които в тези мачове ще израства много.

Къде искаш националният ни отбор да домакинства? Във Варна или в София?

Нямам никакви претенции. И в двете зали се чувстваме прекрасно. Публиката е прекрасна и на двете места, така че няма никакво значение.

Преди няколко дни имаше среща с националния селекционер Камило Плачи. Какво си казахте?

Обсъждахме ръцете ми! Дали ще трябва да се оперирам и ако да, че трябва да го направим по най-бързия възможен начин. С лекаря на националния ни отбор ще организираме това заминаване за преглед във Франция. Трябва да разберем какво ще се случи, дали ще мога да взема участие в Световната лига или не.

Ще присъстваш ли на церемонията „Спортист на годината“?

Мисля, че да. Не знам обаче дали сме поканени, нямам представа. Наистина бих присъствал, един път бях и беше прекрасно!

Последният ти мач в Русия завърши със загуба, но доволен ли си обаче от сезона до момента?

Доволен съм, отборът ни се справя чудесно. Имахме шансове и последния ни мач, но за съжаление ги изпуснахме. Продължаваме да гледаме напред. Имаме много важни предстоящи мачове с Уфа и Белгород, които ще предрешат буквално шампионата.

След една доста интересна година за българския волейбол, какво да очакваме от 2013-та? Какво ще бъде по-различното?

Искрено се надявам България да продължава да играе по този начин, с този колектив, с този дух на игрището! И дано да постигаме повече успехи! Нещо повече от 4-то място! Защото тези две 4-ти места са много тежки! Винаги си близко, но никога не взимаш медал!