Новият национален селекционер на България Силвано Пранди вчера отбеляза своя 61-ви рожден ден. Италианският специалист сподели пред Гонг, че е получил приятни поздравителни смс-а от България. В последно време той се е срещал в Кунео с добрия си приятел Георги Чолов.

Самият Пранди пък е говорил до момента само с Пламен Константинов, като селекционерът нарича Гибона „капитана”. В момента се обсъжда организацията на технически симпозиум в България и нова негова визита в София през 2009-година.

Ето какво разказа пред Гонг роденият преди 61-години в Сан Бенедето Белбо Силвано Пранди:

Вчера бе един хубав ден за мен, с моето семейство и с волейбола. Имахме разбира се тренировка в залата с някои от моите играчи, за да станат по-добри. Днес продължаваме подготовката си за мача в неделя с Йога Форли.

Какво искате да ви пожелаят хората за рождения ден? Здраве, щастие . . .

Щастие – не. Щастието е нещо много трудно и индивидуално за всеки. Здравето винаги е най-важното и е над всичко за мен и за моето семейство!

Но и много победи като треньор на България?

Ооо, победите са важни, но не всичко. Във волейбола е на първо място да играеш добре и правилно. Няма как само да биеш. От загубите макар и неприятни може да научиш много. На първо място е да имаш възможностите и възможността да играеш. Ако получиш шанса да биеш, това е прекрасно.

Съпругата Ви е много приятен човек. По какъв начин ви изненада тя за празника?

Отидохме на вечеря заедно. Това бе приятно продължение на деня и с оглед на съвместния ни живот и отношения, бе хубаво събитие.

Обади ли Ви се някой от България, за да Ви поздрави?

Да. Получих много хубаво съобщение от президента на федерацията Данчо Лазаров. Съобщението бе наистина много хубаво.

Вашият тим Кунео ще играе с Работнички Комбанк Крагуевац в Купата на Европейската волейболна конфедерация. Това ще бъде съвсем близо до София, само на 300 км, възможно ли е да дойдете до тук да кажем след гостуването ви в Сърбия?

Мисля, че няма да имам тази възможност, защото веднага след срещата в Сърбия ни предстои поредна подготовка за следващия мач от Серия А1. Ще трябва да се върнем веднага от Крагуевац в Кунео.

Какво се случва с тима Ви и доволен ли сте от играта на Владимир Николов в последните мачове?

В момента сме в такъв период, в който все още изграждаме играта си, за да бъде най-добрата възможна. Играем добре, но имаме възможностите да я подобрим още повече. Трябва ни още работа, за да постигнем висота на полето. Николов е голям играч, който има възможност да ни помогне в израстването по отношение на разпределителя и останалите играчи. Волейболът е колективен спорт, да един добър колектив. Имаме сили да подобрим и затвърдим класата си. Трябва да отбележа, че Владо е първа година с нас и се нуждае от още време, за да покаже най-добрата си игра, на която е способен.

Говорихте ли вече с някои от играчите от националния отбор?

Лично аз се обадих на капитана на отбора Пламен Константинов, за да го поздравя, защото го познавам от много време. За мен лично бе добре да го чуя и да му кажа „Здравей!”. Но само толкова.

Говорихте ли?

С него ли? Да, да! Говорихме няколко минути, не повече. Без да обсъждаме ситуацията и отбора, само за да се чуем и поздравим.

Това е добре, защото Пламен вече обяви, че заради феновете и заради Вас, може да размисли и да остане в отбора . . .

Това е добре! Смятам и вярвам, че България трябва да може да разчита на играта на най-добрите си играчи и това ще е възможно най-доброто за отбора и българите.

Кога да Ви очакваме в България?

В момента не зная. Говорих си много пъти с тийм-мениджъра Евгени Генчев за някои дребни организационни неща. В момента обмисляме възможна дата за следващото мое посещение, но не знам коя ще е тя.

Но става дума за догодина?

Да, така мисля. Добре ще е да направим един технически симпозиум в България. Ще говорим с федерацията за подобно нещо и то сигурно ще бъде през следващата година.

А кога очаквате първите DVD-та с играта на наши волейболисти от българското първенство и чужбина?

Когато федерация и Евгени Генчев са готови, то той ще ми предостави и ще ми ги изпратят.