Българският национален отбор по волейбол победи Куба с 3:1 (25:19, 25:19, 19:25, 25:17) в двубой от Група С на втора дивизия от Световната лига, който се игра пред пълни трибуни в обновената зала "Конгресна".

"Радвам се, че успяхме да спечелим и днешния мач. Никога не е лесно да спечелиш четири мача срещу един противник, независимо дали има разлика в класите. Особено след три победи има много често мотивационен срив, който често изиграва лоша шега. При нас не се получи целия мач, с изключение може би на третия гейм", заяви след срещата селекционерът на нашия тим Пламен Константинов.

"След по-леките два, в които направихме една комфортна разлика, която поддържахме до края, като че ли в третия решихме, че сме спечелили мача и че кубинците ще загубят сами. Нормално е след 5 поредни спечелени гейма в два дни да има едно леко отпускане. По-важното е, че бързо в четвъртия гейм си върнахме инициативата и не допуснахме да се отива към нервен край на частта. Взехме инициативата почти от самото начало и до края показахме нужната класа", продължи наставникът.

"Като цяло грешките, които допусна нашият отбор бяха по-малко. Намалихме чувствително количеството грешки, а това веднага ни дава една възможност, вместо да спечелиш един гейм с 25:23 да го вземеш на 19-20. Това всичко е въпрос на грешки. Много често в съвременния волейбол голямото количество непредизвикани грешки е самоубийство. Така че сериозните отбори не си го позволяват", каза още Константинов.

Треньорът бе запитан и за това какво мисли за представянето на националния отбор във финала на Европейските игри в Баку. Нашите момчета загубиха с 1:3 от Германия и грабнаха сребърните медали в Баку. "Германия също мога да кажа, че показа класа. Игра един много добър волейбол. Но мисля, че ние не сме и очаквали нещо по-различно от отбора на Германия, за който това не е първи турнир, в който показва такава класа. Напротив. Щеше да бъде изненада, ако не я бяха показали. Но като краен резултат един финал на тези Игри е абсолютно програмата максимум, която можеше да се очаква от този отбор".